Pričuvnici Hrvatske vojske uspješni na obuci u Slunju

Pričuvnici Hrvatske vojske uspješni na obuci u Slunju

Uvježbavanje je pokazalo da su pripadnici pričuvnih snaga dobro motivirani i spremni na sve izazove koje se postavi pred njih, rekao je zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Valentin Skroza

 Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, u razdoblju od 16. do 27. rujna 2024. provedena je obuka pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH.

 U obuci su sudjelovali pripadnici 1. pješačke bojne 1. pješačke pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, ojačane pričuvnim postrojbama borbene potpore iz sastava Hrvatske kopnene vojske (Topničko raketna pukovnija, Pukovnija PZO, Inženjerijska pukovnija i Bojna veze). U upravljačkom dijelu sudjelovale su djelatne jezgre svih pričuvnih pješačkih pukovnija i pukovnija borbene potpore, Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV-a te Središta za borbenu obuku.

 Završni prikaz obuke proveden je na kraju dvanaestodnevne obuke pripadnika pričuvnih postrojbi koju su uspješno proveli uz potporu mentora i instruktora iz djelatnih postrojbi HKoV-a.

 Pričuvnici - motivirani i spremni na sve izazove

 Završnoj obuci nazočio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, kao i zapovjednici svih postrojbi koje su sudjelovale u provedbi obuke.

 General Skroza zahvalio je pričuvnicima na odzivu, istaknuo važnost ovakvih uvježbavanja obzirom na aktualna geopolitička zbivanja u svijetu te rekao kako se moramo moći prvo osloniti na svoje vlastite snage.

 „Uvježbavanje je pokazalo da su pripadnici pričuvnih snaga dobro motivirani i spremni na sve izazove koje se postave pred njih“, rekao je.

 Zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Dražen Batrnek na kraju se, tijekom završnog postrojavanja, osvrnuo na cjelokupan kontekst obučavanja pričuve i važnost i komplementarnost pričuvne i aktivne komponente Hrvatske vojske te kao jedno od najvažnijih postignuća obuke istaknuo prijateljstvo i osjećaj pripadnosti postrojbi, kao važne čimbenike za povezivanje i izgradnju povjerenja među pripadnicima.

 Isto tako, zapovjednik 1. pješačke pukovnije pukovnik Damir Filković zahvalio je svim okupljenim pripadnicima na trudu kojeg su uložili kako bi se ovaj obučni događaj uspješno proveo.

 Obuke razvrstane pričuve trajala je 12 dana

 Riječ je o obuci višerodnog sastava postrojbi razvrstane pričuve, komplementarnog s postrojbama djelatnog sastava Hrvatske kopnene vojske u provedbi operacija i drugih aktivnosti. Obuka se provodila kroz tri faze.

 U prvoj fazi provodila se pojedinačna obuka osvježenja iz temeljnih i specijalističkih vojnih vještina te gađanje iz osobnog naoružanja. U drugoj fazi provedena je obuka razine desetina - vod - satnija u taktikama, tehnikama i procedurama pri provedbi zajedničkih zadaća i pripremno gađanje iz pješačkog, topničkog i protuzračnog oružja, a treća faza obuhvatila je integracijsku višerodnu obuku svih sastavnica bojne grupe s provedbom bojnih gađanja.

 Sukladno Planu predmobilizacijske obuke razvrstane pričuve obuka je trajala 12 dana s ciljem podizanja razine sposobnosti zapovjedništava, manevarskih postrojbi i postrojbi borbene potpore pričuvnog stava OSRH u sklopu bojne grupe za provedbu misije i zadaća.

 Tijekom dvanaestodnevne obuke na slunjskom vojnom poligonu je za pripadnike pričuvnog sastava bio organiziran i Taktičko-tehnički zbor na kojem su se pričuvnici imali priliku upoznati s naoružanjem i vojnom opremom koja se koristi u Hrvatskoj vojsci.

 Predmobilizacijska obuka završena je završnim postrojavanjem svih sudionika i uručenjem pohvala, odluka o dodjeli pričuvnih činova i izvanredna promaknuća najistaknutijim pripadnicima pričuvnih postrojbi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.