Predsjednik Milanović u Čakovcu: Sve centre odlučivanja koji su izvan Hrvatske treba gledati s oprezom

Predsjednik Milanović u Čakovcu: Sve centre odlučivanja koji su izvan Hrvatske treba gledati s oprezom

„Želim vam da ostanete lojalni Europljani, da budete dobri susjedi sa svima onima koji su dio te iste zajednice, ali zajednice koja je tu jer se okupila radi interesa. Mi imamo svoj interes i treba ga se držati“, poručio je danas iz Čakovca predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelujući na svečanom obilježavanju Dana Grada. 

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da je činjenica što imamo hrvatsku državu velika stvar jer je nemaju svi narodi i sve nacije, a da našu pripadnost Europskoj uniji treba svjesno i trezveno sagledati jer tamo i pripadamo oduvijek. „Ništa se tu bitno nije promijenilo. Neke stvari jesu – ima više novca koji dolazi u europske projekte, ali bilo bi ga da je bilo tko premijer. Možda bi se prema novcu odnosilo malo ozbiljnije i odgovornije, ali novca bi bilo isto i projekti bi se realizirali. Međutim, to nije zauvijek. To vi koji radite i stvarate, imate industriju, jako dobro znate. Da bi novac bio dugotrajan, neupitan i stalan iza njega mora stajati ili zlato ili velika vojna sila, a to Europa nema“, naveo je predsjednik Milanović.

U tom smislu, kazao je da je vrijeme u kojem živimo posebno te da, od onoga što nam se nudi, moramo izvući maksimalno jer sutra dolazi kriza. Pojasnio je da ne misli da Hrvatskoj prijeti opasna, ratna i egzistencijalna kriza već da ne smijemo živjeti kao da će ovo što se trenutno događa trajati vječno. „Moramo uzeti sve što nam se nudi i biti svjesni iz iskustva hrvatskih pučkih tribuna, političara, lidera, velikaša, političara modernog doba da su centri odlučivanja izvan Hrvatske - daleki centri. Da nas se ne pita, ni kada je u pitanju obrana, ni novac“, rekao je i istaknuo da moramo biti lojalni onome na što smo pristali i u što smo ušli vlastitom voljom, „to je Europska unija i to je NATO, ali ne padati u trans, moramo ostati hladne i trezvene glave.“

Nadalje, rekao je da su Europa i svijet pred velikom ozbiljnom krizom u kojoj mi moramo gledati da sačuvamo svoje interese, svoje dobro i svoju dobrobit te da moramo biti svjesni da se vremena mijenjaju, ali da neki parametri ostaju isti. „Svi centri odlučivanja koji su izvan Hrvatske su centri koje treba gledati oprezno, pozorno i znatiželjno jer istina je ovdje kod nas, odlučuje se u Hrvatskoj i sve ono što nije u Hrvatskoj je izvan naše kontrole, kontrole nacionalnih interesa“, rekao je Predsjednik. 

 „Ovo je pred europske izbore jedna poruka trezvenosti i skepse prema mnogim bajkama koje nam se pričaju, jer sva istina, sva tuga i bol leže ovdje u Čakovcu, Međimurju, Varaždinu, Zagrebu, Splitu, Rijeci. To je naša zemlja, to je naša domovina, naši građani bez obzira na vjeru, naš svijet, naš narod i njima dugujemo svoju vjernost i ljubav, a ljubav pozna svoje ljude“, zaključio je predsjednik Milanović.

 Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec i zastupnica u EU Parlamentu, izaslanica predsjednika Vlade RH Sunčana Glavak te su uručena javna priznanja Grada Čakovca za 2023. godinu.

 Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.