Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice „Oluje“, u Kninu, 4. i 5. kolovoza

zastava

 Državni vrh, Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, s članovima Vlade, sudjelovat će na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, u Kninu, 4. i 5. kolovoza.Na proslavi ovogodišnje, 23. obljetnice akcije Oluja u Kninu, državni će dužnosnici govoriti na Trgu Ante Starčevića, a ne na kninskoj tvrđavi, dogovoreno je na sastanku ministara hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova Tome Medveda, Damira Krstičevića i Davora Božinovića s predstavnicima braniteljskih udruga.Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja počinje u subotu, a nastavlja se u nedjelju.Svečani program počinje već sutra u Kninu. 

.Sutra se od 18 sati igraju revijalne utakmice na gradskom stadionu NK Dinara Knin - veterani HV-a i veterani HVO-a te ekipa koju će predvoditi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. U nedjelju ujutro će se na glavnom kninskom trgu održati redišnja svečanost. General Jurković rekao je da će ove godine na tvrđavi imena poginulih branitelja čitati djeca, a zastavu će podići ratni vojni invalidi i članovi obitelji poginulih branitelja u akciji "Oluja". Bit će tu i šest pripadnika Hrvatske vojske koji su lani postigli najbolje rezultate i proglašeni su najboljima u 2017. godini.Tom će prigodom biti prikazani i svi zrakoplovi i helikopteri kojima raspolaže Hrvatska vojska, a po prvi puta iznad Knina pojavit će se zrakoplovi F-16 zajedno s MIG-ovima 21. 
U 8 sati u nedjelju bit će polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede 'Oluja 95'. Petnaest minuta kasnije na Trgu dr. Ante Starčevića započinju prigodna obraćanja dužnosnika i izaslanika.U 9.10 kninskim ulicama će proći mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila, a u 9.30 započinje svečani program na kninskoj tvrđavi.Program započinje čitanjem povjesnice o VRO-u Oluja te zvonjavom kninskih crkvenih zvona kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Knin tijekom Oluje.
Nakon toga slijedi podizanje zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrđavi, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika u Oluji, minuta šutnje za pale i počasni plotuni iz topničkih oružja (23 plotuna iz šest topničkih oružja u spomen na 23. obljetnicu VRO-a Oluja).Nakon počasnih plotuna očekuje se mimolet zrakoplova i program akrogrupe HRZ-a Krila Oluje te nastup klape HRM-a Sv. Juraj.U 10.45 kreće mimohod s kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a u 11.30 održat će se misa za domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.Točno u podne pa sve do 15 sati dijelit će se vojnički grah, a u tom razdoblju očekuje se doček sudionika ultramaratona Šibenik – Knin, kao i vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčević.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.