Na to, poručila je, i danas pozivamo i djelujemo sa željom da sve države, dionice rata 1990-ih godina, prihvate perspektivu zajedništva što omogućuje EU. No, isto tako, poučeni povijesnim iskustvima nastavit ćemo izgrađivati i unaprjeđivati sve sastavnice domovinske sigurnosti, a posebno hrvatsku vojsku.
"To dugujemo i našim braniteljima koji se nisu borili samo za oslobođenje domovine, nego i da imamo snažnu državu koja će svojim građanima jamčiti mir i sigurnost, kao jamstvo gospodarskog napretka i boljeg života svih građana", istaknula je predsjednica na Kninskoj tvrđavi, gdje su se okupili brojni predstavnici političko-društevnog života, među njima i trener hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić koji je odlikovanim generalima darovao kockaste dresove s njihovim prezimenima.

Premijer Andrej Plenković također je čestitao generalima Markaču i Gotovini, istaknuvši sve što su učinili za Hrvatsku u Domovinskom ratu, ali i u međunarodno-pravnoj bitci u kojoj je njihovo oslobađanje u Haagu dokazalo da je "Oluja" bila, ne samo oslobađajuća, pravedna - nego i zakonita, legitimna  i da nema nikakve mrlje". "To je ključ i nešto što moramo uvijek imati na umu kada govorimo o žrtvi hrvatskih branitelja", poručio je."Oluja je ne samo označila trajan mir i slobodu našoj domovini, ona je preokrenula ravnotežu snaga u BiH i omogućila Daytonsko-pariški mirovni ugovor. Ništa više nije bilo isto nakon Oluje. Upravio ta činjenica da su hrvatski branitelji, policajci i vojnici stavili znak jednakosti s hrvatskim narodom i obrnuto znači nam i danas jako puno. To znači poštivanje hrvatske države i institucija, njihov značaj. To je izrazito važno u modernom hrvatskom društvu, jer smo uz slobodu i neovisnost ostvarili sve strateške nacionalne ciljeve. Imamo i slobodu, demokraciju, svoje institucije i čvrsto smo usidreni u EU i NATO. Nema tog strateškog cilja koji Hrvatska nakon Oluje nije ostvarila", rekao je Plenković.

Generali Markač i Gotovina odličja primili s velikim zadovoljstvom i zahvalom

"Na njega ću biti ponosan čitav život, primajući odličje u mojim mislima bili su moji suborci koji su mi tijekom Domovinskog rata domoljubno i profesionalno pomagali u građenju oružanih snaga RH koje su oslobađale branile našu domovinu od agresora", rekao je Markač. 
Gotovina je pak rekao da "to visoko državno odličje doživljava kao počast i priznanje povijesnom vremenu stvaranja hrvatske države na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme, suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno branili i obranili svoju domove i domovinu".
S ponosom i tugom posebno se prisjetio i suboraca kojih više nisu s nama poručivši kako su njihova žrtva i i pobjeda u Domovinskom ratu temelj i pretpostavka sigurnosti i sloboda koje su danas zajamčene svima koji žive u našoj domovini.  "Nama i generacijama koje rastu ostaje obveza briga sigurnosti, gospodarskom razvoju, socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela", poručio je Gotovina.
Na primanju za ratne zapovjednike nazočni su bili i brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici Oružanih snaga i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata. 
Svečanost na Kninskoj tvrđavi večer u oči Dana pobjede priredili su ministri Damir Krstičević, Tomo Medved i Davor Božinović koji su također čestitali ratnim zapovjednicima na veličanstvenoj pobjedi u Domovinskom ratu.
Prije primanja na Kninskoj tvrđavi, na kninskom gradskom stadionu odigrane su dvije revijalne nogometne utakmice, u jednoj su se ogledali veterani HV-a i HVO-a s rezultatom 3:1 za HVO, a u drugoj reprezentacija HV-a i policije s jedne strane i reprezentacija All Stars sastavljena od istaknutih hrvatskih sportskih zvijezda kojoj je izbornik bio Zlatko Dalić, a pobjedila je s 3:1 reprezentacija HV-a i policije.