Pripadnici 34. inženjerijske bojne obilježili obljetnicu osnutka svoje legendarne postrojbe

Pripadnici 34. inženjerijske bojne obilježili obljetnicu osnutka svoje legendarne postrojbe

Pripadnici 34. inženjerijske bojne Čakovec jučer su se ponovo okupili na obilježavanju obljetnice osnutka svoje legendarne postrojbe. S ponosom su se prisjetili prvoga postrojavanja prije 33 godine i ratnih dana tijekom kojih su sudjelovali u najvećim bitkama diljem Hrvatske.

Počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima odana je kod spomen-obilježja u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a program obilježavanja nastavljen je kod spomenika u kompleksu Centra znanja Međimurske županije.

Nazočnima se obratio predsjednik Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata iz Čakovca (UVIBDR) brigadir Dragutin Remenar: „Na 33. godišnjicu osnutka 34. inženjerijske bojne prisjećamo se svih događaja iz tih dana 1991. godine kada su se mnoge majke i supruge opraštale od svojih sinova, supruga i braće te ih slali u neizvjesnost, prisjećamo se da je kroz pet godina rata kroz 34. inženjerijsku bojnu prošlo više od 2100 ljudi“, istaknuvši pritom nemjerljiv doprinos članova 34. inženjerijske bojne u akcijama tijekom i po završetku Domovinskog rata, a koji tijekom cijelog ratnog i poratnog vremena nisu zaboravili svoje Međimurje.

U ime Međimurske županije nazočnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić: „Današnji dan je prilika da zahvalimo na Vašoj ulozi ne samo tijekom Domovinskog rata, već i nakon njega. Prije 33 godine krenuli ste u nepoznato, ne znajuči što vas čeka na tom putu. Vaš tada mladenački žar i hrabrost dali su neizmjeran doprinos u ratu. Vaše zajedništvo i snaga izgradili su temelj naše domovine i slobode mnogih generacija koje tek dolaze. Hvala vam i što ste nakon rata, istim žarom, hrabrošću i ponosom nastavili graditi Hrvatsku, ne dopuštajući  da se vaša uloga umanjuje  ili zaboravi – hvala vam na tome.“

U ime Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije obratio se predsjednik Željko Tomašić. Uz branitelje - pripadnike 34. inženjerijske bojne i članove njihovih obitelji te zapovjednike postrojbi s područja Međimurske županije, svečanom obilježavanju nazočili su i načelnik Postaje prometne policije Čakovec Siniša Šajnović, predsjednik Krovne udruge veterana 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije Mladen Magdalenić, predsjednik Udruge „HOS BELICA“ Josip Kolarić, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, te predstavnici 7. gadijske brigade „Pume“ i drugih braniteljskih udruga.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.