U spomen na 354. obljetnicu tragične pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog

obilježavanje zrinski

Hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik, Nikola VII Zrinski Čakovečki tragično je poginuo u Kuršanečkom lugu 18. studenoga 1664. godine. Kao i proteklih godina, prigodnom svečanošću u Gornjem Kuršancu, brojni uzvanici odali su mu počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod tamošnjeg spomenika."Okupili smo se u spomen na 354. obljetnicu tragične pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog, velikog vojskovođu svoga vremena. Nikola Zrinski Čakovečki dao je velik doprinos Međimurju i ostavio nam je u zavjet da poštujemo njegov lik i djelo, zbog čega se svake godine okupljamo kod ovog spomenika kako bi mu odali počast.", rekao je predsjednik Zrinske garde Đuro Bel.Obilježavanju su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, predsjednik Općinskog vijeća Ljudevit Bošćak, predsjednica VMO Gornji Kuršanec Zdenka Pofuk Petek, izaslanstvo Zrinske garde predvođeno predsjednikom Đurom Belom, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić, pročelnik Družbe Braće Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol Čakovec Marijan Ramuščak i izaslanik Hrvatskog generalskog zbora Vladimir Šeks.

Predsjednik Skupštine Mladen Novak naglasio je važnost obitelji Zrinski u svjetskoj povijesti te dodao: "Ne smijemo zaboraviti događaje i ljude koji su dio naše povijesti, a ova slavna obitelj ostavila je velik trag u stvaranju onoga što Međimurje danas predstavlja.". Zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun istaknuo je da mladim generacijama ostavljamo u nasljeđe da poštuju i očuvaju tu povijest te da se bore za iste vrijednosti za koje su se borili i Zrinski – sloboda, pravednost i hrvatstvo.

Vijenac su položili i zamjenik gradonačelnika Szigetvára Zoltán Varga, voditelji Zrinyi kadeta iz Murakeresztura Ana Kovago i Laslo Papoci, predsjednik Društva Rakocijevih iz Zalaegersega Istvan Paal, te članovi Odreda mađarskih izviđača “Zrinyi Miklos” iz Zagreba koje vodi Peter Szekeres.Nakon što su položeni vijenci i zapaljene svijeće, zajedničku molitvu predvodio je gvardijan Franjevačkog samostana pater Željko Železnjak, a izvedbom arije U boj, u boj iz opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca i Vivat Croatiae obilježavanje su glazbenim nastupom obogatili članovi Vokalne skupine "Zrinski". Svečani program, kojem je prisustvovao i župan Međimurske županije Matija Posavec, nastavljen je kod spomenika Nikoli Zrinskom na Trgu Republike u Čakovcu i svetom misom u crkvi svetog Nikole biskupa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.