Čelnici deset regija iz Austrije, Mađarske i Hrvatske na konferenciji u povodu 40 godina Saveza Alpe - Jadran

ALPE ADRIA SAVEZ

Veliki jubilej, 40 godina Saveza Alpe – Jadran, te suradnje država i regija na prostoru Središnje Europe – obilježen je u utorak, 20. prosinca, međunarodnom konferencijom u varaždinskoj Županijskoj palači na kojoj su bili čelni ljudi deset regija iz Austrije, Mađarske i Hrvatske.Varaždinska županija, koja je predsjedavateljica Saveza Alpe – Jadran, bila je domaćin konferencije na kojoj je raspravljen pregled dosadašnjih postignuća, a čelnici regija su raspravljali i o daljnjem smjeru razvoja Saveza. Bio je to lokalni događaj u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, ključnog događaja o regionalnoj politici Europske unije.Uz domaćina, predsjednika Vijeća Saveza i župana Varaždinske županije Radimira Čačića, na konferenciji su sudjelovali Christian Illedits, predsjednik parlamenta Savezne pokrajine Gradišće, László Majthényi, predsjednik Vijeća županije Vas, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Valter Flego, župan Istarske županije, Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Herwig Seiser, član parlamenta Savezne pokrajine Koruške i Stefan Börger, pročelnik Odjela za europska pitanja i međunarodnu suradnju austrijske pokrajine Štajerske.Savez je pod imenom Radna zajednica Alpe – Jadran osnovan 1978. godine, čime su predsjednici regionalnih vlada tada neformalne povijesne i prijateljske veze pretvorili u posebnu organizaciju.

- Na današnji dan prije 40 godina potpisan je sporazum o suradnji regija i država koje obuhvaćaju područje Alpa i Jadrana. Nakon što su sve države postale članice Europske unije, zajednica je 2013. godine pretvorena u Savez, čije su članice danas regije iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske u kojima živi pet milijuna ljudi. Sve nas povezuju povijest i mentalitet, obrazovni i gospodarski sustav, kao i stoljeća zajedničkog života i rada. Ovaj Savez je odličan temelj za sutra, pri čemu moramo mijenjati formu te omogućiti da na brži i snažniji način sudjelujemo u EU projektima. To je naš cilj i zadatak - rekao je predsjednik Vijeća Saveza i župan Čačić.

Državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić istaknula je iznimno zadovoljstvo što prisustvuje konferenciji te naglasila:

- Drago mi je što sam osobno mogla pratiti ovo veliko događanje,  40. godišnjicu nekadašnje Radne zajednice Alpe – Jadran, a danas Saveza. Za Hrvatsku je Radna zajednica bila iznimno vrijedna, jer smo u doba bivše države imali mogućnost surađivati s prijateljskim, zapadnoeuropskim regijama. Čak i u doba podjela, kad je postojao Berlinski zid, Radna zajednica je bila mjesto susreta, prijateljstva i suradnje. Nakon našeg ulaska u EU, bilo je vrijeme da članice postanu naše županije. Posebno nam je drago da naše županije razvijaju plodonosnu suradnju na nizu područja i čine finu vezu sa susjednim regijama, što je dobar temelj za razvitak gospodarstva, kao i kulture – rekla je Andreja Metelko-Zgombić. 

Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner iznio je presjek rada Saveza Alpe – Jadran u posljednja četiri desetljeća i istaknuo da je ova međuregionalna organizacija preskočila granice različitih podjela u vrijeme prije nego što smo imali europske kohezijske instrumente. – U 40 godina krug članica se promijenio, ali mijenjaju se i zadaće te težište rada u organizaciji trebamo prilagoditi događajima u Europi – istaknuo je Thomas Pseiner. 

Članice Saveza Alpe – Jadran su: pokrajine Koruška, Štajerska i Gradišće iz Austrije, Skupnost občin Slovenije u koju su okupljene sve slovenske općine i gradovi, županija Vas iz Mađarske, te hrvatske županije: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Istarska i Varaždinska županija. Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić je na konferenciji govorila o nacionalnim državama i međuregionalnim organizacijama, a izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje o pravnom aspektu međuregionalnih organizacija u Europi. Prezentirani su i primjeri dobre prakse, projekti koje provode članice Saveza.Na konferenciji je predstavljena „Strategija alpsko-jadranskog zemljopisnog područja“, a predstavnici članica Saveza Alpe – Jadran su raspravljali o smjernicama budućeg razvoja Saveza.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.