Monografija „Zagrljaji neba“ u povodu 20 godišnjice Planinarskog društva Bundek

bundek

„Zagrljaji neba“ naziv je svečane proslave i monografije kojom Planinarsko društvo Bundek iz Murskog Središća obilježava 20 godina svoga postojanja.U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću okupili su se mnogobrojni članovi, podupiratelji, prijatelji i uzvanici kako bi sudjelovali u najvećem događaju za Planinarsko društvo koje broji 450 članova svih uzrasta. Među njima su bili i župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i zamjenica predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica.

U redovnom izvješću koje je podnijela predsjednica Sonja Vršić istaknuto je, među ostalim, kako „Bundek“ godišnje organizira stotinjak pohoda i izleta diljem svijeta, a najviše po planinama Hrvatske, Slovenije i Austrije. Tradicionalni Vincekov pohod u Međimurju, u organizaciji Bundeka okuplja nekoliko tisuća građana i turista, a drugu godinu zaredom organiziraju i Međimurski trail od Čakovca preko Svetog Jurja na Bregu do Štrigove. Pohod prijateljstva, planinarska noć, vodičke vježbe samo su neke od dodatnih aktivnosti kojima članovi PD Bundek gotovo svaki tjedan organiziraju druženje kojim, uz sportske aktivnosti, promoviraju zajedništvo i zdrav način života.

„Bundek je mozaično društvo koje okuplja 450  članova  različitog  dobnog  uzrasta u rasponu  do  75  godina, a svojim programom nudi izlete u prirodu,  planine, na rijeke, u špilje i to pješice, biciklom, čamcem. Sve članove koji nam dolaze iz cijelog Međimurja i šire, kao i iz susjedne Slovenije i Mađarske, veže ljubav prema prirodi i radost u druženju. U početku  smo  bili  vrlo  neobični  i  čudni  gazeći u subotu ili nedjelju u gojzericama i ruksacima prema autobusu ili u neku okolnu šetnju, ali danas smo vrlo prepoznatljivi, stvorili smo pozitivni imidž  u  okolini  i  odmah  se  zna  „da  to  Bundeki pak nekam idu“. Ono  po  čemu  smo  se  posebno  istaknuli  je  kontinuirana  i  svake  godine  sve veća, uspješnija i kvalitetnija organizacija Vincekovog pohoda koji je uvršten  u  nacionalno  službeno glasilo Hrvatski planinar.“ ističe predsjednica Sonja Vršić, spomenuvši prvog predsjednika Zlatka Bahuna i Stanka Nemeca blagajnika društva od samih početaka.

S tim se složila i potpredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica koja je uručila priznanje Saveza za najbolju hrvatsku organizaciju pohoda – Vincekov pohod.  Također, Stanko Nemec dobio je zlatni znak za uspješan razvoj hrvatskog planinarstva, dok je PD Bundek dobio zlatni znak za doprinos razvoju planinarstva.Zbog brojnih aktivnosti u proteklih dvadeset godina izdana je i posebna monografija „Zagrljaji neba“ u kojoj su na poseban način opisane sve aktivnosti planinarskog društva u proteklih dvadeset godina.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak izrazio je ponos što takvo društvo djeluje na području Murskog Središća i obećao suradnju u izgradnji planinarskog doma, dok je župan Matija Posavec čestitao na aktivizmu i doprinosu u obogaćivanju civilnog društva. „Bundeki su svjetli primjer kako aktivnost jednog društva može biti važna za promociju cijele regije. Naime, Vincekov pohod polako postaje najveće planinarsko okupljanje u Hrvatskoj, dolaze turisti  iz godine u godinu pa je to odlična promocija za cijelu Županiju i njezine turističke i gospodarske potencijale.“Tijekom svečane sjednice podijeljene su zahvalnice najaktivnijim članovima Društva, suradnicima i sponzorima, dok su u glazbenom dijelu večeri nastupile članice ženske vokalne skupine “Ftičice”.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.