Predsjednica čestitala građanima i dobitnicima nagrada uz Dan grada Velike Gorice

GORICA

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u prigodi obilježavanja Dana Grada Velike Gorice, čestitajući svim građanima Dan Grada i blagdan njihove zaštitnice Sv. Lucije, posebnu čestitku uputila je ovogodišnjim dobitnicima nagrada i priznanja, te pozirala na zajedničkoj fotografiji. 

Podsjetivši na stariju i noviju povijest Velike Gorice, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je Velika Gorica, iako posve blizu Zagrebu, sačuvala poseban identitet i urbanu samostalnost te uz svoje starosjedioce, privlačila i privlači brojne doseljenike, počevši od samoga Zagreba. „Brojem stanovnika najveći grad u Županiji, Velika Gorica je to i po gospodarskim pokazateljima. Dovoljno je reći da je prva u Zagrebačkoj županiji i deveta u Hrvatskoj po broju poduzetnika, a prosječna plaća veća je od prosjeka u Županiji i državi. Oko 85 posto ljudi zaposleno je u privatnom sektoru, što govori o odličnoj poduzetničkoj klimi, koja je ključ uspješnog razvoja“, navela je Predsjednica.Nadalje, govoreći o investicijama na području Velike Gorice, kazala je kako poduzetnička tradicija ima sjajne mogućnosti nadogradnje, posebice u turizmu i poljoprivredi. Dodala je kako je važno raditi na razvojnim projektima koji donose nova i dobro plaćena radna mjesta te na rastu društvenog standarda. „Tada neće biti potrebe, osobito iz prigradskih naselja, odlaziti u Zagreb ili u inozemstvo. Posebno je važno unaprjeđivati standard odgoja i obrazovanja od predškolske dobi do studija, zdravstvenu skrb, kulturne sadržaje i mogućnosti rekreacije“, kazala je Predsjednica.

Ponovila je kako je politika ravnomjernog regionalnog razvoja ključ uspješnog razvoja cijelog društva i države te kako je od najveće važnosti poreznom i drugim politikama jačati razvojne mogućnosti jedinica regionalne i lokalne samouprave, a osobito gradova. Navela je kako je pritom najvažnije što više porezno rasteretiti gospodarstvo, posebice investicije i plaće.

 Za Veliku Goricu kazala je kako ima odlične razvojne mogućnosti te kako je za budući uspješan razvoj Grada od ključne važnosti naći ravnotežu između gospodarskog i demografskog oslonca na svoju autentičnu turopoljsku sredinu i povezanosti sa Zagrebom. Građanima Velike Gorice poručila je kako imaju dobrih razvojnih ideja i planova za čiji uspjeh su najvažniji zajedništvo, samopouzdanje i optimizam. „Političkih razlika i nadmetanja mora biti, ali uvijek i samo u službi gospodarskog razvoja i rasta životnog standarda svih građana. Osim toga, važno je u sve segmente društvenih aktivnosti što više uključivati mlade i jačati u njima svijest o društvenoj odgovornosti“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.