Čestitka ministrice kulture u povodu Svjetskoga dana kazališta

Čestitka ministrice kulture u povodu Svjetskoga dana kazališta

U hrvatskim kazalištima Svjetski dan kazališta – 27. ožujka – obilježit će se čitanjem međunarodne i hrvatske poruke te predstavama kojima će hrvatski kazališni umjetnici podsjetiti na snagu izvedbenih umjetnosti, njihovu važnost i jedinstvenost u uspostavljanju komunikacije među različitim kulturama, uvijek iznova dotičući i odražavajući „ono najdublje i najosobnije u nama. (C. Celdrán, Kuba)“  

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u povodu Svjetskoga dana kazališta uputila je čestitku svim hrvatskim kazališnim umjetnicima i djelatnicima:

"Svim hrvatskim kazališnim umjetnicima čestitam 27. ožujka, Svjetski dan kazališta.

Ovo je vaš dan, vaša prilika da nas podsjetite na ključnu i veliku ulogu kazališne umjetnosti u očuvanju nacionalne dramske riječi, kulturnoga i nacionalnog identiteta, civilizacijskih postignuća.

Od 1962. godine kada je Međunarodni kazališni institut ITI počeo s obilježavanjem Svjetskoga dana kazališta distribuiranjem poruke Jeana Cocteaua pa do danas, kada se poruka Carlosa Celdrána prevodi na više od pedeset svjetskih jezika, kazališna je umjetnost posebna po tome što se u kolektivnom stvaralačkom činu nastanka predstave otvara jedinstven prostor kreativnoga dijaloga. Kako umjetnika koji stvaraju predstavu s tekstovnim predloškom, tako i umjetnika u dijalogu s publikom, a time i trenutkom u kojemu predstava nastaje.

Umjetničke slobode i potreba da se stvaranjem predstava što će propitivati vlastite kreativne mogućnosti uspostavi dijalog koji će pridonijeti razumijevanju, zajedništvu i toleranciji u suvremenom društvu u kazališnoj su umjetnosti uvijek bile neupitne. Jer, kako kaže hrvatska poruka u povodu Svjetskoga dana kazališta – „u prostoru kazališta sve je moguće“. Prostor kazališta, kazališna umjetnost, opstaje upravo stoga što uvijek iznova, u interakciji s publikom postavlja temeljna pitanja, izravno zrcaleći vrijeme u kojemu živimo ili prenoseći iskustva prošlih vremena u novom kontekstu.

Hrvatski kazališni umjetnici i kazališni djelatnici, kao dio svjetske umjetničke obitelji, stvaraju predstave kojima doprinose vidljivosti hrvatskoga kulturnog, umjetničkog i dramskog nasljeđa i izvan granica Republike Hrvatske.

U želji da u vremenima koja dolaze nastavite biti jednako kreativni kao i do sada čestitam vam Svjetski dan kazališta!"

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.