NATO slavi 70 godina jači nego ikad prije

NATO slavi 70 godina jači nego ikad prije

NATO slavi 70 godina postojanja. Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg susreo se s predsjednikom Donaldom Trumpom, a govorit će i pred oba doma Kongresa. Središnja proslava, na kojoj će biti šefovi diplomacija država članica, među njima i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinovič Burić, održat će se u Washingtonu.

Vremena se mijenjaju. Iako je još nedavno poručivao da NATO više nema smisla i da je izgubio svoju ulogu u 21. stoljeću, predsjednik Trump danas je najveći zagovornik vojno-političkog saveza.

Po običaju bez dlake na jeziku Donald Trump tvrdi, uz SAD još je samo sedam zemalja poduzelo konkretne korake kako bi izdvajale 2% BDP-a za obranu. No ostale zemlje s velikim rezervama prihvaćaju taj plan. Trn u Trumpovu oku je Njemačka.

- Njemačka ne sudjeluje pravedno u raspodjeli tereta. Veoma poštujem Angelu Merkel i Njemačku. Pa moj je otac Nijemac, odnosno bio je. Osjećam velike i neskrivene simpatije prema Njemačkoj, ali činjenice ne smijemo i ne možemo zanemariti, odapeo je Trump svoju strelicu prema toj zemlji.

Je li NATO spreman za 21. stoljeće? Jer čini se da se prošlost ponavlja, kao da se hladni rat vraća. Rusija tvrdi da se osjeća ugroženom zbog širenja NATO-a na istok te ide u novo naoružavanje. 

- Rusija javno i bez ograda demonstrira svoju vojnu snagu pred susjedima, Gruzijom i Ukrajinom. Naoružava se, ulaže u novo oružje, uključujući i nuklearno, i stalno se miješa u naše političke procese. Logično je da NATO mora na to odgovoriti, oštar je glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.

Predsjednik Trump malo oprezniji. Ne očekuje konkretne opasnosti koje bi mogle doći iz Moskve te misli da će se slagati s Rusijom i da neće biti nikakvih problema.

Pred NATO-om je dobra budućnost, tvrde analitičari. Dokaz je tomu ponovno imenovanje Jensa Stoltenberga, koji je itekako popularan među saveznicima, a, čini se, voli ga i Trump jer smatra ga zaslužnim za povećanje europskog izdvajanja za obranu, što je američkom predsjedniku itekako važno.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/501841/nato-slavi-70-godina-jaci-nego-ikad-prije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.