Proslavljena 70. obljetnica osnivanja NP Plitvička jezera i 40. godišnjica upisa na listu prirodne baštine UNESCO-a

predsjednica plitvice

U povodu obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Nacionalnog parka Plitvička jezera i 40 godišnjice upisa na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a  u četvrtak je održana svečana večera na kojoj je govorila Predsjednica  Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a  danas je u Kongresnoj dvorani hotela "Jezero" održana panel-rasprava o zaštiti voda na kojoj je kao izaslanik premijera Plenkovića sudjelovao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a među inima nazočili su joj i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zoran Nakić i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević.

U povodu obilježavanja dviju velikih obljetnica Nacionalnog parka Plitvička jezera, najstarijeg, najvećeg i najposjećenijeg nacionalnog parka u Hrvatskoj, koji je prošle godine razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru istaknula obvezu očuvanja tog jedinstvenog prirodnog blaga. 

- Naš najveći i najstariji nacionalni park odavno je postao jedan od prepoznatljivih simbola Hrvatske kojem ne treba posebna promidžba, kazala je Predsjednica, dodavši da su upravo Plitvice, kao jedna od mnogih specifičnosti u raznolikosti i ljepoti naših prirodnih bogatstava i izvrsna promidžba za hrvatski turizam. - Stoga ih se u još većoj mjeri nego do sada može iskoristiti kao sadržaj brendiranja Hrvatske u svijetu kao zemlje jedinstvenih prirodnih ljepota i kulturnih sadržaja, ali i kao države koja je sigurna, gostoljubiva i otvorena, koja zna čuvati i promicati temeljne vrijednosti svojega identiteta, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović. 

Kazala je da se tijekom svojeg rada i života izvan Hrvatske, te u susretima s ljudima diljem svijeta uvjerila kolika je snaga doživljaja i pozitivnih emocija svakoga tko je posjetio bilo koji naš nacionalni park. Posjet Plitvicama nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a iznimno veliki broj posjetitelja potvrđuje jedinstvenost ovoga nacionalnog parka koji počiva na fenomenu vode usred krša, dodala je. Odgovorno upravljanje nacionalnim blagom mora biti imperativ u kompleksnom održavanju ravnoteže između razvoja turističkih potencijala koji moraju uvažavati ekološke standarde i savjete stručnjaka za zaštitu okoliša, kazala je Predsjednica dodavši da je osjetljiva granica komercijalnog pristupa i odgovornog gospodarenja ovim blagom, u kojem se greške skupo plaćaju. Prigodno obraćanje Predsjednica je zaključila čestitkama ravnatelju i djelatnicima parka uz želju da Nacionalni park Plitvička jezera i dalje ostane biser hrvatske i svjetske prirodne baštine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.