Manje topla subota nestabilna, češća kiša i grmljavina u noći i dopodne

Manje topla subota nestabilna, češća kiša i grmljavina u noći i dopodne

U subotu promjenjivo i manje toplo, većinom u noći i dopodne ponegdje kiša, pa i u u obliku izraženijih i obilnijih pljuskova s grmljavinom. Od nedjelje stabilnije.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu promjenjivo

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon ponegdje i jačih pljuskova u noći i prijepodne - u drugom dijelu subote uglavnom sunčano, uz umjeren sjeverozapadni vjetar i temperaturu zraka oko 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u noći moguće nevrijeme, no ujutro već smirivanje zatim i razvedravanje pa će subotnje poslijepodne biti sunčano, uz lokalno umjeren razvoj oblaka. Vjetar uglavnom slab.

Na sjevernom Jadranu u noći valja pripaziti na nevere, u Gorskoj Hrvatskoj na jače pljuskove. Većinu subote barem djelomice sunčano, no u Istri izraženih pljuskova s grmljavinom može biti i poslijepodne. Na obali sjevernog Jadrana će zapuhati umjerena bura, prema otvorenom moru noćas prolazno jak sjeverozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito.

U Dalmaciji djelomice sunčano, nestabilno i danju manje vruće nego u petak. Mjestimična kiša, a moguće i izraženiji pljusak s grmljavinom uglavnom prijepodne i to na sjevernom dijelu. U unutrašnjosti lokalno moguće i poslijepodne. Puhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, ponegdje i bura. Najviša temperatura zraka bit će oko 32 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske uglavnom sunčano i vruće. S promjenjivom naoblakom sredinom dana postoji mala vjerojatnost za prolazni pljusak. Vjetar slab ili umjeren jugozapadni i sjeverozapadni."

Sljedećih dana stabilnije

"Na kopnu će idućih dana biti barem djelomice sunčano i uglavnom suho. Malo kiše past će uglavnom u gorju tijekom popodneva. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Jutra još malo svježija, a najviša temperatura oko 30 °C bit će sasvim primjerena ovom dijelu kolovoza.

Na pretežno sunčanom Jadranu noći će i dalje biti tople, popodneva vruća, ali ne više pretjerano vruća. Puhat će većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak, koji će malo rashladiti more. Od ponedjeljka sve rjeđe bura, a popodne sve češće duž obale jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
 - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
 - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
 - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vrijeme-i-promet.hrt.hr/vrijeme/vremenska-prognoza-za-3-8-2024-11690123

 

 

 

 

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.