Modernizacija astronomskih promatranja uz dva nova teleskopa u zvjezdarnici u Savskoj Vesi

Modernizacija astronomskih promatranja uz dva nova teleskopa u zvjezdarnici u Savskoj Vesi

Zvjezdarnica Čakovec u Savskoj Vesi davne je 1976. godine  po prvi put  opremljena teleskopom koji je u ono vrijeme  bio jedan od najsuvremenijih uređaja na ovim prostorima. No, nakon 48 godina intenzivnog korištenja, stari teleskop, koji je omogućavao promatranje samo nekolicine nebeskih tijela, postao je nesiguran za rad. S obzirom na to da zvjezdarnicu često posjećuju djeca, Astronomsko društvo VEGA odlučilo je poduzeti korake prema modernizaciji opreme.

Tako su uz financijsku pomoć, odnosno kapitalnu investiciju Grada Čakovca  vrijednu 22.800 eura nabavljena dva nova moderna teleskopa.

Tom prigodom jučer je u organizaciji Astronomskog društva Vega u gradskoj zvjezdarnici u Savskoj Vesi organizirano  javno astronomsko promatranje, prvo na novoj opremi. Predsjednik AD Vega, Zoran Novak, otvorio je događaj uvodnim predavanjem, kazavši kako je – „Zvjezdarnica  opremljena novom montažom EQ8pro s automatskim navođenjem i teleskopima Celestron C9.25 te Askar 130PHQ. Teleskop Celestron će primarno služiti u promatračke svrhe te će se koristiti za javna promatranja planeta i objekata dubokog neba (maglica, nebula), dok je primarna uloga teleskopa Askar znanstveni i istraživački rad. Za tu svrhu je opremljen astronomskom mono kamerom, spektroskopom te opremom i filterima za promatranje aktivnosti Sunca u H-Alfa području te će ga uz članove društva koristiti učenici i studenti za pripreme kod natjecanja, astrofotografiju te razna mjerenja.“, kazao je Novak, te dodao, “Novi teleskop ima veću fokusnu dužinu koja izravno utječe na povećanje, što znači da će manji objekt biti sada puno veći, odnosno za čak pedeset posto bolje vidljivi u odnosu na stari teleskop.“

Uz novu opremu, zvjezdarnica je prošla i kroz dodatne preinake. Servisiran je pomični krov, obavljeni su soboslikarski radovi, te postavljeni  edukativni materijali i astrofotografije članova društva. Ukupna ulaganja iznose više od 25.000 eura, od čega je kako je već ranije spomenuto  22.800 eura osigurao Grad Čakovec. Kada je riječ o starom teleskopu on  je „umirovljen“ i postaje eksponat na zidu zvjezdarnice nakon što je odslužio gotovo 50 godina i više nije bio siguran za rad i upravljanje, a njegov servis i popravak je neisplativ.

Spomenimo kako se među posjetiteljima, jučerašnjem događaju  pridružio i umirovljeni nastavnik matematike Zdravko Janči, čija su predavanja ostavila značajan trag među Međimurcima tijekom 80-ih i 90-ih godina kada je bio voditelj zvjezdarnice, a prigoda  da prva kroz novi teleskop promatra beskrajno nebo i zvijezde pripala je petogodišnjoj Eleni Božek.

Budućnost zvjezdarnice u Savskoj Vesi

Ova modernizacija će omogućit učenicima stjecanje novih znanja i vještina, s kvalitetnijim praktičnim radom i dodatnom opremom poput kamera i spektrometara. Zainteresirana javnost sada će imati priliku promatrati veći broj nebeskih objekata, a zvjezdarnica postati centar za astronomiju u skladu s modernim standardima. Nova oprema i edukativni sadržaji zasigurno će donijet i novi  val entuzijazma među mladima, potičući ih na istraživanje svemira i stjecanje novih znanja. Treba spomenuti kako je  u suradnji s Mjesnim odborom Savska Ves, u planu i izrada Sunčanog sata na južnoj fasadi zvjezdarnice.

Zvjezdarnica Čakovec tako ulazi u novu eru, ponovo postajući svjetionik znanja i istraživanja za sve ljubitelje astronomije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.