Ulični program 26. Špancirfesta – energija ulica za doživljaj bez granica

Ulični program 26. Špancirfesta – energija ulica za doživljaj bez granica

Tijekom Špancirfesta najveću živost i raznolikost na varaždinske ulice donose ulični umjetnici. Svaki kutak povijesne jezgre njima je pozornica, a posjetitelji se u trenu mogu naći usred performansa. Upravo je spontanost i interakcija s publikom ono što doživljaj uličnog programa čini potpunim i festivalu daje jedinstvenu atmosferu koja ga čini posebnim i izdvaja od drugih festivala.
Svake godine ulični program na varaždinske ulice i trgove donosi nešto novo, inovativnije, otkačenije i zabavnije. Dvadesetak pomno selektiranih performera  iz brojnih zemalja poznatih po kvalitetnim uličnim teatrima i skupinama, od susjedne Mađarske do dalekog Čilea, predstavit će se ove godine. Svojim glazbenim izvedbama, neuobičajenim instrumentima, žonglerskim vještinama, akrobacijama, performansima na štulama upotpunjenim atraktivnim kostimima, kreirat će energiju ulice za doživljaj bez granica. Nekima od njih ovo će biti premijerni nastup, ne samo na Špancirfestu, već i u Hrvatskoj.

 Nikako ne propustite…

Uz već ranije najavljenu europsku glazbenu senzaciju Big Bike Orchestra iz Poljske, koju čine šestorica glazbenika koji istovremeno sviraju različite instrumente vozeći se na posebno konstruiranom biciklu, prvi put u Hrvatsku dolazi i odličan bend puhača Orchestre International du Vetex. U dvadeset godina ovaj veseli kolektiv od petnaest glazbenika iz Belgije i Francuske održao je gotovo tisuću koncerata, a osvajaju svojom energičnom mješavinom glazbe koja spaja latinske i balkanske ritmove s mediteranskim zvukom. Nevjerojatno vještim izvedbama na pneumatskim štulama koje uključuju vrtoglave skokove i druge vratolomije oduševit će ulični umjetnici iz francuske kompanije Cie Tac o Tac. Njihov sunarodnjak Eric Tarantola u svom glazbenom performansu majstorski će udružiti bubnjeve od seta starih lonaca, staru zakrpanu trombonu, minijaturni pijano i svoj „Guitanjo“ koji je spoj gitare i bendža. Kroz spontanu interakciju s prolaznicima i „sitnim incidentima“, sve oko sebe nasmijat će Španjolac Karcocha koji govori kroz zviždaljku. Mr. Copini iz Belgije zabavit će vas žonglerskim vještinama u prozirnom balonu čiju čaroliju upotpunjuju svjetlosni efekti. Iz Čilea sa svojim Cyr wheelom s kojim uspješno odolijeva gravitaciji i izvodi različite akrobacije, stiže Mr. Dyvnetz.  Sidral Brass Band iz Španjolske, limenim instrumentima i zanimljivim koreografijama, na ulice će donijeti odličnu glazbu i nevjerojatnu energiju. Posada Kraken Orchestra sa svog mehaničkog vozila zabavljat će veselim ritmovima, opuštajućim napjevima i obradama svjetski poznatih hitova. Stelzen-Art, majstori hodanja na štulama iz Njemačke, vraćaju se u Varaždin s čak četiri odlična showa. Bilo da su cvjetne princeze inspirirane florom i faunom, mitska bića iz podmorja ili dalekih galaksija, putnici kroz vrijeme, uvijek iznova oduševe. U nekim izdanjima smo ih već upoznali ranijih godina, dok će sva ljepota njihove prezentacije biti  objedinjena u ovogodišnjem izdanju festivala za koji su pripremili nove atraktivne nastupe. Uz njih, vještinu i gracioznost izvedbe na štulama u upečatljivim haljinama pokazat će i Color Queens iz Njemačke. Za vatreni kraj pobrinut će se show Las Calaveras u izvedbi domaćih uličnih umjetnika.
Svi ovi sadržaji još će jednom potvrditi kako je ulični program srž festivalskog duha koji mu daje posebnu vrijednost, jedinstven šarm i prepoznatljivu atmosferu koju morate osjetiti. Pripremite se za eksploziju kreativnosti, umjetnosti i nevjerojatne energije koja donosi radost svima koji u njoj sudjeluju.

Svi detalji programa 26. Špancirfesta su na www.spancirfest.com

 V

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.