Sjajni festivalski događaji u nadolazećem tjednu - glamurozna glazbena večer uz Renauda Capuçona na Igrama

Sjajni festivalski događaji u nadolazećem tjednu - glamurozna glazbena večer uz Renauda Capuçona na Igrama

Miljenik publike i kritike zbog ravnoteže, dubine i virtuoznosti muziciranja, francuski violinist Renaud Capuçon čvrsto je etabliran na međunarodnoj sceni kao jedan od vodećih solista, a radi s najprestižnijim svjetskim orkestrima, umjetnicima i festivalima na popis kojih će u srijedu, 14. kolovoza dodati i Dubrovačke ljetne igre! U atriju Kneževa dvora pridružit će mu se pijanist Guillaume Bellom te će izvesti vrhunska djela glasovitih skladatelja Gabriela Fauréa, Johannesa Brahmsa i Richarda Straussa.

Ovu glamuroznu glazbenu večer podržali su Jadranski luksuzni hoteli / Adriatic Luxury Hotels.

Ulaznice za koncert, kao i za sve festivalske programe, dostupne su preko mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati. Informacije o popustima i pogodnostima potražite ovdje.

Foto Renaud Capuçon (c) Universal Music / Foto Guillaume Bellom (c) Jean-Baptiste Millot

Igre se pridružuju obilježavaju 290. obljetnice rođenja velikog dubrovačkog skladatelja!
Ova subota, 10. kolovoza, bit će u znaku proslave velike, 290. obljetnice rođenja skladatelja i poklisara Luke Sorkočevića. Večer će otpočeti predstavljanjem slikovnice 'Luka Sorkočević' nastale u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara s Ogrankom Matice hrvatske u Dubrovniku, a za koju je tekst napisao nedavno preminuli veliki književnik i akademik Luko Paljetak. Za ilustracije se pobrinuo Yellow Yuri / Igor Jurilj kojemu će se u atriju palače Sponza u 20.30 sati pridružiti Ivana Grkeš, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, Marin Kaporelo, pomoćnik umjetničke ravnateljice za produkciju te skladatelj Darko Matičević. Od 21.30 sati selimo u Knežev dvor gdje će Dubrovački simfonijski orkestar predvođen dirigentom Ivanom Hutom uz pijanisticu Ivanu Jelaču izvesti dvije Sorkočevićeve simfonije, Papandopulov Hommage a Sorkočević, ali i najnovije djelo Petra Periše Obradovića, Le lacrime della magnolia, skladano po festivalskoj narudžbi upravo povodom obljetnice. Kako bi večer bila prožeta najfinijim notama, a festivalska publika stvorila slatke uspomene pobrinut će se Kraš.

 

Foto Ibrica Jusić (c) Yellow Yuri / Igor Jurilj


Blic 5 – Nina Violić

Glumica i redateljica Nina Violić na Igre se vraća u predstavi Čekajući Oresta HNK Varaždin u režiji Livije Pandur prema Sofoklovoj Elektri. Dok brojimo sitno do prve izvedbe ove nedjelje 11. kolovoza, pročitajte što je odgovorila u ovotjednom Blic 5!

1. Dubrovnik u tri riječi?
Lokrum, Lokrum, Lokrum.

2. Najdraža uspomena s Igara?
Moja prva profesionalna uloga u kazalištu bila je Helija u Hamletu pokojnog Luka Paljetka čije sam Miševe i mačke naglavačke obožavala i do danas ih i moja kćer i ja znamo napamet kao najdražu dječju literaturu ikad. Taman je bio završio rat i svi su bili deprimirani, a ja sam bila najsretnija na svijetu jer igram glavnu ulogu na Lovrjencu. U toj predstavi Jelena Miholjević je igrala Gertrudu, nas dvije smo se tada zbližile kao sestre i to naše prijateljstvo je jedno od mojih najvećih životnih blaga.

3. Lovrjenac?
Gore sam igrala Paljetkovu Heliju i Shakespeareovu Gertrudu skoro 30 godina kasnije u zadnjem Hamletu kojeg je igro Frano Mašković Mačak. Najbolji ambijentalni prostor za glumca, ne moraš se derati, obožavam gore igrati i jedva čekam Klitemnestru!

4. Gluma ili režija?
Gluma zauvjek, režija povremeno.

5. Klitemnestra?
Ranjena žena koja nije mogla bez osvete. Nesretna i ponosna.

Crtica iz povijesti – Elektra

Snažni ženski likovi od početaka su prisutni na festivalskoj pozornici, a jedna od najpoznatijih grčkih tragedija u središtu ima upravo jednu takvu junakinju, Elektru. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća utjelovila ju je Dubravka Miletić, zasluživši nagradu 'Orlando' za svoju glumu u predstavi koju je prema Sofoklovom predlošku režirao čuveni Ivica Kunčević. Dok nas Crtica iz povijesti prisjeća na to uprizorenje, radujemo se ovoljetnoj interpretaciji bezvremenske priče o tragediji i osveti koju donosi HNK Varaždin na tvrđavu Lovrjenac ovoga vikenda, 11. i 12. kolovoza. Naslovivši predstavu Čekajući Oresta i također polazeći od Sofokla, uz sjajnu glumačku postavu, Lada Kaštelan i Livija Pandur bave se transformacijom razumijevanja lika Elektre i utjecaja koji ona ima ne samo na zaplet drame nego i na novo razumijevanje u našem vremenu.

Foto (c) arhiva DLJI

Iza scene - Lokrum

Posljednja premijera ovoga ljeta Shakespeareova je Oluja, prikladno smještena na otok Lokrum u prostor staroga samostana gdje vas vodimo u ovotjednoj rubrici Iza scene. Probe su već u punom zamahu, a nestrpljivo čekamo 20. kolovoza!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.