Otvoren 30. Sarajevo Film Festival

Otvoren 30. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival otvoren je u Narodnom pozorištu uz svečanu ceremoniju nakon koje je održana svjetska premijera novog filma bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića, NAKON LJETA. 

Prije projekcije, dodijeljeno je i prvo ovogodišnje Počasno Srce Sarajeva. Predano je palestinskom redatelju Eliji Suleimanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. 

Svjetskom premijerom filma NAKON LJETA, u kojem glavne uloge imaju Anja Matković i Uliks Fehmiu, ujedno je počeo i program Sarajevo Film Festivala u Mostaru i u Tuzli. 

NAKON LJETA filmska je priča o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, ona će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom. 

Danis Tanović višestruko je nagrađivani redatelj, scenarist i producent. Njegov film „Ničija zemlja“ (2001.), za koji je napisao i scenarij, nagrađen je Oscarom® i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku. Dvostruki je dobitnik Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu za filmove „Epizoda u životu berača željeza“ (2013.) i „Smrt u Sarajevu“ (2016.). 

Na 30. Sarajevo Film Festivalu, prikazat će se 247 filmova i serija iz 70 zemalja u 20 festivalskih programa. 

  1. Sarajevo Film Festival održava se do 23. kolovoza 2024.

Foto : SFF press 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.