Najavljene „Zlatne žice Slavonije“

Najavljene „Zlatne žice Slavonije“

Festival  Zlatne žice Slavonije održat će se od 6. do 8. rujna 2024. na Trgu Svetog Trojstva u Požegi. U Croatia Records Studiju program festivala  predstavili su umjetnički direktor festivala,Saša Botički, voditelj odnosa s medijima i javnošću festivala, Slavenko Čuljak, direktorica TZ Grada Požege, Mirna Šimunović Svoboda te kreativna direktorica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin i glazbeni urednik Darko Dervišević.

Na festivalu koji je trodnevna manifestacija,novost je da u petak, 6. rujna, nakon nastupa folklornih skupina, slijedi polufinalna tamburaška večer na kojoj će se predstaviti 17 izvođača s festivala "Zlatni glas Zlatne doline" u Kaptolu. Tom promjenom festival je otvorio vrata i mladim talentima, omogućivši im da se predstave tijekom posebne večeri.

Subotu  obilježit će autorska večer Veljka Valentina Škorvage, čovjeka koji je obnovio festival 90-tih godina prošlog stoljeća te koji je zaslužan za veliki prinos popularizaciji tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Dvadeset njegovih pjesama  izvest će  solisti, uz pratnju tamburaškog orkestra kojim će on osobno dirigirati. Večer će se nastaviti koncertom Slavonskih lola, te koncertom Petra Graše.

Treća i završna večer, počinje koncertnim susretom tamburaških orkestara pod nazivom "Tambura nas spaja", nakon čega slijedi večer novih tamburaških pjesama Zlatnih žica Slavonije.

Izdavačka kuća Croatia Records kao dugogodišnji partner festivala Zlatne žice Slavonije objavila je dvostruko festivalsko CD izdanje "Zlatne žice Slavonije, Požega 2024" na kojem se nalazi 37 pjesama. Među izvođačima koji su na albumu su Miroslav Škoro, Slavonske lole, Stjepan Jeršek Štef, TS Ravnica, Berde Band, Boris Ćiro Gašparac, Đuka Čaić, Blanka Došen, Gazde, Vlatka Kopić Tena, Mladen Burnać, Viktorija Kulišić Đenka i  drugi.

Foto: Zoran Lutz

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.