U petak počinje najznačajniji varaždinski glazbeni festival - 54. Varaždinske barokne večeri

U petak počinje najznačajniji varaždinski glazbeni festival - 54. Varaždinske barokne večeri

Uoči početka 54. Varaždinskih baroknih večeri, ovoga petka, 20. rujna, organizatori su u Gradskoj vijećnici najavili program i predstojeća događanja. A posjetitelje, kako su najavili, ove godine očekuje petnaest vrhunskih koncerata u Varaždinu, iznimno bogat popratni program objedinjen pod nazivom Total Baroque, koncerti u 12 gradova i mjesta u četiri hrvatske županije i sve to objedinjeno u 13 festivalskih dana. Festival traje od 20. rujna do 2. listopada i pod stalnim je pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture i medija RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20-tak godina. Na Festivalu svake godine nastupaju i glazbenici zemlje partnera, a ove su godine bit će ti veliki broj portugalskih izvođača.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić kazao je da svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe, a ove ga je godine iznimno obradovala suradnja sa zemljom partnerom, Portugalom, zahvaljujući čijoj velikodušnoj potpori i preporukama ove godine festival ima prigodu ugostiti neke od najeminentnijih portugalskih ansambala. 
- Posebno nas raduje povratak na Festival istaknutog engleskog čembalista i dirigenta maestra Laurenca Cummingsa, jednog od voditelja dugogodišnje ljetne Škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica, koja je niz godina uspješno djelovala u našem gradu, koji će uz Orquestra Barroca Casa da Musica, Zbor Hrvatske Radio Televizije i sopranisticu Sara Braga Simões nastupiti na koncertu svečanog otvorenja Varaždinskih baroknih večeri u petak, 20. rujna. A varaždinske barokne večeri i ove godine donose impresivan festivalski program koji uključuje oratorijske i operne produkcije, brojne nastupe mladih glazbenika te niz edukativnih programa posebno namijenjenih mladima.

Novinarima se obratio i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji organizira VBV posljednjih 29 godina. 
„Više od 400 izvođača ugostit ćemo ove godine na Festivalu što je zaista impresivna brojka, obilježit ćemo dvadeset i petu obljetnicu zbora Chorus Angelicus i to izvedbom znamenitog Handelovog oratorija Juda Makabejac te dvadeset i pet godina od smrti akademika Jurice Muraja, kojemu će biti posvećujemo tradicionalni koncert učenika Glazbene škole u Varaždinu uz Varaždinski komorni orkestar. U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera“, najavio je ravnatelj Rojnik. 
"Varaždinske barokne večeri su definitivno naš najstariji i najdugovječniji festival za kojeg se zna u cijelome svijetu. Vjerujemo kako su organizatori u suradnji s Portugalom pripremili odličan program i posebno pozdravljamo što festival izlazi iz koncertnih prostora i otvara se široj javnosti kroz programe u susjednim mjestima u našoj županiji“ naglasila je zamjenica varaždinskog župana, Silvija Zagorec. 
Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je organizatorima na volji i trudu zahvaljujući kojima ljubitelji barokne glazbe imaju priliku svake jeseni uživati u Varaždinu. „Siguran sam da će kroz 15 koncerata u matičnom gradu Varaždinu i desetak u susjednim geadovima pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala. Vjerujem kako će Varaždin, UNESCOV grad glazbe 20. rujna ponovno postati središnje mjesto na europskoj i svjetskoj kulturnoj karti“. 
Organizatori su pripremili iznimno bogat popratni program, a Festival će završiti 2. listopada podjelom festivalskih nagrada. I dok počinje odbrojavanje do ovogodišnjeg baroknog festivala, organizatori već pripremaju iduće jubilarne 55. Varaždinske barokne večeri.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.