Subota i nedjelja na 54. VBV - sjajna posjećenost i mnoštvo programa i izvan Varaždina

Subota i nedjelja na 54. VBV - sjajna posjećenost i mnoštvo programa i izvan Varaždina
Subota na 54.VBV-u. obilovala je događanjima. Već u 10 sati u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina potpisan je sporazum o suradnji između Guimarãesa i Varaždina da bi u 11 sati, ovaj put u dvorcu Trakošćan na Koncertu uz baroknu kavu nastupio ansambl Sete Lágrimas.
 
 
U 17 sati u dvorištu palače Sermage održan je koncert Kvarteta Guimarães, a u 19 na pozornicu je stupio Ana Lains Trio – oba u sklopu programa Total Baroque. 

 
Od 20 sati je Klub mecena VBV darovao je nastup Varaždinskog komornog orkestra pod vodstvom  Carlosa Damasa koji je napunio koncertnu dvoranu HNK, a slijedilo je i tradicionalno druženje Kluba mecena s glazbenicima. 


 
Nedjelja nastavlja u sličnom, sadržajima bogatom tonu, a očekuje nas:
 
20:00 – Dvorac Batthyany, Ludbreg
Sete Lágrimas (ulaz slobodan)
Nakon što su zbog dugotrajnog pljeska bili primorani izaći na bis u Trakošćanu, Sete Lágrimas stižu u ludbreški dvorac. Podsjetimo, ovaj portugalski ansambl za ranu i suvremenu glazbu kombinira povijesne skladbe s inovativnim elementima narodne i jazz glazbe. Sete Lágrimas spajaju učenu glazbu s tradicijom, te vas vode na putovanje kroz glazbene epohe i stilove.
 
20:00 – Crkva sv. Jakoba, Prelog
Iberian Baroque Ensemble (ulaz slobodan)
Ansambl Iberian Baroque Ensemble specijaliziran je za izvođenje instrumentalne glazbe iberijskog baroka iz 18. stoljeća. Njihov cilj je oživjeti rijetko izvođena djela iz ovog razdoblja, koristeći autentične instrumente poput barokne flaute, oboe, violine i lutnje. Osim što izvode glazbu s povijesnim instrumentima, koncert u Prelogu odlična je prilika čuti izvedbe koje otkrivaju bogatstvo i raznolikost barokne glazbe s Iberijskog poluotoka.
 
20:00 – Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu
Ensemble Contratemps: Il Combattimento di Tancredi e Clorinda (ulaznice: 30,00 EUR)
Ensemble Contratemps, koji je već dva puta bio nagrađen na Varaždinskim baroknim večerima, vraća se s posebnom izvedbom Monteverdijevog djela Il Combattimento di Tancredi e Clorinda. Ovo djelo prvi put je izvedeno prije točno 400 godina, tijekom karnevalske sezone 1624. godine u palači Mocenigo u Veneciji, gdje je Monteverdi predstavio svoju novost u glazbi – dramatični “stile concitato”.
 
Priča prati tragični sukob između viteza Tancredija i ratnice Clorinde, maskirane u viteški oklop. Kroz napet i emotivan dvoboj, Monteverdi je stvorio glazbeni prikaz borbe i strasti, što je bio revolucionaran trenutak za operu. Ensemble Contratemps nam ovom izvedbom donosi jedinstven performans – oživljavanje povijesnog remek-djela na modernoj pozornici, s inovativnim elementima koji dodatno obogaćuju ovu kultnu priču.
 
Ulaznice za programe VBV dostupne su u zgradi varaždinskog HNK te na  webshopu!
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.