Ante Rašić u galeriji Ajngel 21. listopada kao posljednja u nizu ovogodišnje suorganizacijskih projekata s GMV-om

Ante Rašić u galeriji Ajngel 21. listopada kao posljednja u nizu ovogodišnje suorganizacijskih projekata s GMV-om

Dizajn i umjetnost - ili jednostavno „JA“ – naslov je izložbe Ante Rašića koja će biti otvorena u srijedu, 23. listopada u 19 sati u prostoru izložbenog salona palače Sermage GMV-a i u galeriji Ajngel u Gajevoj ulici kao posljednja u nizu ovogodišnje suorganizacijskih projekata Galerije i9 GMV-a u okviru programa Srijeda u muzeju.
„... Izložbom Rašić istorodno vrednuje oba izraza, brišući granice između takozvane visoke i niske umjetnosti, jednako vrednujući raznodobne
iskaze u promišljenoj poetici izložbe koja time postaje izvanvremenska. Rašić je doista višestruko značajna i jednakovrijedna umjetnička osobnost u razdoblju visoke moderne i postmoderne umjetnosti te, kao što smo već indicirali, kipar je, slikar i dizajner...“ (Željko Marciuš - citat iz
predgovora kataloga izložbe).
Ante Rašić rođen je 1953. godine u Imotskom. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. godine u klasi prof. N. Reisera. Bio je suradnik Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera od 1977. do 1978., te stipendist francuske vlade – suradnik kiparskog atelijera profesora M. Charpentiera na Akademiji likovnih umjetnosti u Parizu 1978. – 1979. godine. Od 1977. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Zajednice umjetnika Hrvatske (ZUH). Jedan je od utemeljitelja prve Trajne radne zajednice samostalnih umjetnika – ArTresor 1986. godine. Radi kao art direktor Studija Rašić u području likovnih umjetnosti, arhitekture i dizajna. Jedan je od osnivača časopisa za arhitekturu i kulturu Oris.
Od 1995. do 2023. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao prof.art.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u inozemstvu i Hrvatskoj iz područja likovnih umjetnosti i dizajna: 1976. i 1981. Zagreb, 8. i 16. salon mladih; 1985. i 2003. Zagreb, 2. i 8. trijenale hrvatskog kiparstva, 2002. New York, New York festival, Grand Global – The best in healthcare communication world¬wide; 2007. New York, Art Directors Club Annual Awards 86th; 2009., London, D&AD Global Awards; 2011. Montreal, Kanada, Society for Environmental Graphic Design 2011, Honor Award za rad Bijela cesta – U iščekivanju kiše.
U Galeriji Ajngel predstavlja radove iz proširenog polja slikarstva i kiparstva te u mediju fotografije i videa site specifične radove, dok u Izložbenom salonu izlaže za njega karakteristične radove prostornog / environmental dizajna, zatim dizajn plakata i tiskanih publikacija.
Već nekoliko godina Rašić radi i izlaže kako sam voli reći na neki način bezvremenske izložbe u kojima se ne ograničava na vrijeme kada su nastali radovi i teme, već radi svojevrsne nekronološke, vremenski nelinijske “ kompilacije“ za koje voli koristiti termin rasuti teret*, koji najbolje ilustrira takvu koncepciju u kojoj se događaju neobični i neočekivani susreti radova, kada se nađu nakon puno godina, poput ljudi koji se nisu dugo vidjeli u nekom novom prostoru, u novom suodnosu i kontekstu, gdje nastaje novi doživljaj, introspekcijsko i retrospekcijsko sagledavanje i promišljanje, iskušavanje i preispitivanje samog sebe o prošlosti, sadašnjosti i onoga što bi se moglo dogoditi. I naravno podastire gledatelju i javnosti na razmatranje, prosuđivanje i vlastitu percepciju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.