Glazba pomaže u borbi protiv stresa

Glazba pomaže u borbi protiv stresa

Prema novom istraživanju tima psihologa sa Sveučilišta u Beču slušanje glazbe u svakodnevnom životu može smanjiti razinu stresa, što se pozitivno odražava i na zdravlje osoba s kroničnim tegobama ili depresijom. Pritom važnu ulogu igra i vrsta glazbe.

Utjecaj glazbe na smanjenje stresa i poboljšanje fizičkog zdravlja dosad se pretežno istraživao u laboratorijima i klinikama. Za razliku od toga, skupina znanstvenika pod vodstvom psihologa Ursa Natera sa Sveučilišta u Beču odlučila se za praktičan pristup te je ispitivala učinke slušanja glazbe na zdravlje u prirodnom okruženju. U razdoblju od 14 dana ispitanici su šest puta dnevno u aplikaciju nalik na dnevnik unosili podatke o vlastitom zdravstvenom stanju, razini stresa i glazbenim navikama. Nakon svakog unošenja podataka davali su uzorak sline koji se naposljetku analizirao te su se uspoređivali pokazatelji stresa, kortizol i alfa-amilaza.

Rezultati istraživanja pokazali su da slušanje glazbe pozitivno utječe na zdravlje osoba koje pate od kroničnih tegoba ili depresije. Glazba ne ublažava izravno fizičku bol i druge tegobe, no utječe na percepciju razine stresa, a time neizravno i na tijelo. Znanstvenici su također otkrili da izuzetno dobar učinak ima vrsta glazbe koju su ispitanici doživljavali kao sretnu, dok je glazba koju su percipirali kao umirujuću utjecala na fizičku opuštenost.

Budući da postoje razlike među spolovima u utjecaju glazbe i da fizičke tegobe koje su povezane sa stresom češće pogađaju ženski spol, u istraživanju su sudjelovale isključivo žene. Ono je provedeno među 58 ispitanica od kojih većina više od godinu dana pati od tegoba uzrokovanih stresom kao što su bol, umor ili mučnina.

Saznanja dobivena ovim istraživanjem psiholozi namjeravaju implementirati u glazbenu terapiju koja bi se mogla ciljano i fleksibilno koristiti u svakodnevnom životu za smanjenje stresa i ublažavanje somatskih tegoba.

Ova studija objavljena je u znanstvenom časopisu Scientific Reports: https://www.nature.com/articles/s41598-021-03374-w.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.