Nagrađivana Varaždinska pijanistica Dora Petković spojem virtuozne tehnike i tonske poezije osvojila ovogodišnju Nagradu Darko Lukić

Nagrađivana Varaždinska pijanistica Dora Petković spojem virtuozne tehnike i tonske poezije osvojila ovogodišnju Nagradu Darko Lukić

U subotu, 30. travnja u Zagrebu, u koncertnoj dvorani GU Elly Bašić održano je svečano proglašenje pobjednika 55. jubilarne Tribine Darko Lukić, našeg najpoznatijeg natjecanja mladih glazbenika. Organizator Tribine je Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika.
Nagradu Darko Lukić ove je godine osvojila varaždinska pijanistica Dora Petković za solistički koncert koji je izvela u Zagrebu 11. prosinca 2021, a na kojem je izvela program sastavljen od djela skladatelja Skrjabina, Prokofjeva, Ravela i Kempfa. Stručno povjerenstvo odlučilo je da je to najuspješniji koncert ovogodišnje tribine i dodijelilo joj ovu prestižnu nagradu.
- o njezinom nastupu glazbena kritičarka Višnja Požgaj je zapisala: Dora Petković, diplomantica klavira iz razreda prof. Srđana Čaldarovića, dobitnica glavne Nagrade Darko Lukić, u natjecateljskom je programu izvela djela Skrjabina, Kempfa, Ravela i Prokofjeva, a sada je predstavila još jednu zahtjevnu i opširnu skladbu – Simfonijske etide Roberta Schumanna. Osebujnim muziciranjem suvereno je predočila Schumannovu snagu i raznolikost orkestralnog zvuka spojem virtuozne tehnike i tonske poezije. Dora nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji odlazi na dalje školovanje u Basel na Muzičku akademiju sveučilišta FHNW, u klasu profesora Filippa Gambe gdje prošle godine završava diplomski studij klavira, izvođački smjer, s najvišim ocjenama. Nakon toga upisala je i sada studira specijalistički studij, koncertantni smjer, na istoj akademiji.
Sudjelovala je na mnogo domaćih i međunarodnih natjecanja i osvojila veliki broj nagrada, a ova prestižna nagrada, kako ističe, mnogo joj znači kao podrška za buduću karijeru.

Podsjetimo da je osim Nagrade Darko Lukić, koja je kao najviše priznanje pripalo pijanistici Dori Petković, istoimenu Diplomu primila sopranistica Josipa Bilić, Nagradu za najbolju umjetničku suradnju pijanist Jan Niković, a Nagradu Hrvatskog društva skladatelja pijanistica Mirna Alfirević. Kako na portalu klasika.hr piše Višnja Požgaj, nakon čestitki i uručenja priznanja najboljima, trebao je održati koncert prošlogodišnji dobitnik Nagrade Darko Lukić – izvrsni Trio Eusebius, koji je međutim u posljednji čas otkazao nastup zbog bolesti.

Rješenje je na brzinu pronađeno kraćim nastupom dviju pijanistica, diplomantica Muzičke akademije u Zagrebu i ovogodišnjih dobitnica nagrada. Prva se predstavila pijanistica Mirna Alfirević izvedbom skladbe Momenti za Vladu Igora Kuljerića, nagrađena za najbolju izvedbu hrvatskog autora. Skladba je napisana 1968. za Vladimira Krpana, koji je napisao: „Ova skladba je igra, improvizacija, istraživanje otvorene forme i novih mogućnosti klavirskog glasanja, potrage za slobodom iskaza i sudioništvom interpreta, a sve u funkciji autorskog izraza kao odgovora na pitanja o budućnosti umjetnosti“.

Prof. Emin Armano poželio je nagrađenim mladim umjetnicima što češće buduće nastupe na koncertnim podijima dvorana koje će, nadajmo se, biti što žurnije obnovljene na području Zagreba i Banovine, jer njihovi dosadašnji umjetnički dosezi su im pouzdana preporuka za uspješno nastupanje na svim hrvatskim glazbenim podijima.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.