Filmom oskarovca Danisa Tanovića "Poslije ljeta" otvoren jubilarni 30. Sarajevo film festival

Filmom oskarovca Danisa Tanovića "Poslije ljeta" otvoren jubilarni 30. Sarajevo film festival

U tijeku je 30. jubilarni Sarajevo Film Festival. Na programu je više od 250 filmova i serija iz 70 zemalja, Festival je otvoren novim filmom oskarovca ​​i dvostrukog dobitnika berlinskog Srebrnog medvjeda Danisa Tanovića "Poslije ljeta" koji je sniman na potoku Prviću nasuprot Vodica u Hrvatskoj. I ovogodišnje se festivalsko izdanje obilježiti holivudska lista od Alexandera Paynea do Meg Ryan. Objavu prenosimo sa stranice Festivala.

 Prikazana na nekoliko lokacija u Sarajevu, ali iu Mostaru i Tuzli, ova humoristična drama izazvala je veliki interes publike, koja će je nakon Festivala od 29. kolovoza moći gledati u kinima diljem Bosne i Hercegovine. Film je nekoliko dana prije svjetske premijere rasprodan u sva tri grada. “Ne znam jesam li opravdao očekivanja, jer ne znam očekuje li itko još nešto od mene. Svaki film je drugačiji od prethodnog, pa tako i 'Poslije ljeta' od onoga što sam dosad snimao', rekao je redatelj Tanović u razgovoru na Festivalskom trgu u sklopu programa 'Grand kava sa...'.

“Sarajevo Film Festival je zaista nevjerojatna priča. Ja to doživljavam kao nešto svoje, oduvijek sam to doživljavala kao nešto istinski svoje. Stvarno skidam kapu ljudima koji to rade, nije to lak posao. A Festival je odavno prerastao okvire Bosne i Hercegovine”, kazao je bh. redatelj. 
S njim su bili glumci Goran Navojec, Uliks Fehmiu i Anja Matković, također scenaristica, koja nam je otkrila detalje o nastanku filma. 
“Snimanje na otoku je lijepo i preromantično, ali je produkcija izuzetno zahtjevna. Pogotovo na otoku Prviću, gdje nema motornih vozila osim motokultivatora i malih traktora. Uz to, uzmite u obzir vremenske uvjete, a najviše snimate eksterijere, onda znate da sve može poći po zlu”, rekao je glumac Goran Navojec istaknuvši kako su ipak imali sreće. Od svih dana snimanja samo je jedan kišio.

“Obično ne čestitam producentima, oni su prirodni neprijatelji umjetničkog kadra, ali ovaj put im čestitam jer su uspjeli sve to izdržati”, rekao je Navojec. 
Film "Poslije ljeta" nastao je u produkciji Propeller Filma (Hrvatska) iu koprodukciji s Tangaj Production (Rumunjska), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija), a u produkciji Lane Matić , Boris T. Matić, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Anamaria Antoci, Miha Černec i Jožko Rutar.

Uz sve pohvale producentima, život na setu filma "Poslije ljeta" ipak je imao neočekivanih događaja. Nije nimalo čudno ako znate da su krave važan dio filma. 
“Kad čitam scenarij u kojem vidim životinje i djecu, uvijek poskočim. Ali rad s kravama... Najbolje bi bilo da snimimo dokumentarac o tome. Krave smo doveli na otok pa su nam bježale, a na kraju smo ih jurili po otoku kako bismo snimili još jedan kadar“, rekao je redatelj Tanović sa smiješkom na licu.

Glavna glumica i scenaristica Anja Matković govorila je o samoj temi filmske priče o mladoj ženi Maji koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva i u vrtlogu novih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, mora se suočiti s pitanjima iz prošlosti. 
Nadam se da je kroz film progovorilo žensko suosjećanje, da su gledatelji osjetili taj senzibilitet, rekla je Matković. 
Glumac Uliks Fehmiu potvrdio je da je za uspjeh filma potrebna dobra ekipa. 
“Kada gledam Gorana u kadru, kada gledam šta Danis radi, onda poželim da ona učestvuje u tome. Takve filmove želim gledati, ali i snimati”, rekao je Fehmiu, sin glumačke legende Bekima Fehmiua, koji Sarajevo osjeća u srcu.

“Sa Sarajevom me veže sudbinska veza. Moj otac je rođen u Sarajevu, tamo sam služio vojsku, moja supruga Snežana je ulogom Bademe postala svojevrsni dio tkiva ovog grada... Ja sam 1993. emigrirao u Ameriku, i sjedim tamo, peče kruh da preživi, ​​kada se pojavi Danisov film 2001. 'Ničija zemlja'. Odem to pogledati u Lincoln Center i u mraku počinje verzija uspavanke s kojom me majka uspavljivala, a ja svoje dijete. Nikad to nigdje drugdje nisam čuo. To je sandačeva uspavanka - 'nani milo prevario sam te, prije tebe nego mater...' I njome počinje i završava 'Ničija zemlja'. Pa Sarajevo je u mojim venama, šta reći”, emotivno je ispričao svoju priču Uliks Fehmiu, pobravši ovacije publike.

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Zaklade za kinematografiju Sarajevo, Rumunjskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Slovenskog filmskog centra i potprograma MEDIA kreativnog programa. Europe Program za razvoj projekta iu koprodukciji s BH Telecomom. Na press skupu je istaknut značaj BH Content Laba, najveće domaće platforme za proizvodnju audio-vizualnih sadržaja, zahvaljujući kojoj je veliki broj profesionalaca imao priliku raditi i snimati nove projekte.

Trailer filma pogledajte OVDJE .

Foto SFF 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.