Kazališni kamp „Vrtek“ kroz radionice i igru približio djeci svijet profesionalne kazališne umjetnosti

Kazališni kamp „Vrtek“ kroz radionice i igru približio djeci svijet profesionalne kazališne umjetnosti

Kazališni kamp „Vrtek“, namijenjen školarcima, održavao se ovaj tjedan od 26.-28. kolovoza u organizaciji Kontrast teatra. U zelenoj oazi gradskog vrta, mladi su akademski glumci Andro Damiš i Matko Buvač  kamp organizirali već sedmi put s ciljem poticanja dječje kreativnosti, upoznavanja s kazališnom umjetnosti te s ciljem aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Ovogodišnji kamp “Vrtek” bio je posvećen djeci osnovnoškolske dobi. Kroz sam kamp cilj je bio djeci približiti svijet profesionalne kazališne umjetnosti, kako lutkarstva, tako i glume. Čitav kamp odvijao se na posjedu na otvorenom tako da djeca osim što su istražila vlastitu maštu i igrala se, to su činili u samoj prirodi na svježem zraku. Voditelji kampa bili su magistri glume i lutkarstva Andro Damiš i Matko Buvač te magistra lutkarske tehnologije Miriam Hornakova. Kamp je bio podijeljen u dvije starosne skupine, samim time i na dvije radionice različitih tematika te različitog kazališta.

Svi su polaznici primili diplome i majice, a svakog je dana za njih bila osigurana i okrjepa. Grad Čakovec kontinuirano podržava održavanje Kazališnog kampa „Vrtek, tako je Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini simbolično zatvorila I ovogodišnji kamp, pohvalivši ideju i organizaciju, kao i sve kreativne sudionike te  obećala i daljnju podršku kako bi se „Vrtek“ ispunio djecom i mladima i u budućim ljetnim danima.

Jutarnja radionica bila je namijenjena školarcima od 1. – 4. razreda osnovne škole

Ovogodišnja lutkarska radionica imala je temu prometa. Lutke su bile različitih vrsta, od stolnih, marioneta ili štapnih i planšetka. Svaka je imati svoj mehanizam kretanja i mogla uključivati animaciju više ljudi na jednoj lutki. Bila je to savršena prilika da polaznici, osim vlastite mašte i kreativnosti za stvaranjem vlastitih lutaka iz skica, nauče osluškivati jedni druge preko sinkronizacije animiranja lutke. Kao što i sam naslov radionice govori, bilo je tu prijevoznih sredstava, znakova i cesta. Leteći autobusi koji lete na bombone i semafor koji ne zna koju boju želi, samo su jedne od tisuću mogućnosti za izradu vlastitih dramskih priča koje će sigurno u djeci i roditeljima ostaviti trajan doživljaj.

Poslijepodnevna radionica bila je posvećena učenicima od 5. – 8. razreda

Kao i svake godine, ova radionica imala je naglasak na glumi i glumačkim igrama. Tema ovogodišnje radionice bile su bajke. Budući da se ta tema provlači kroz cijelo djetinjstvo pa čak i kroz njihove lektirne naslove, bio je idealan trenutak da se s tim materijalom polaznici poigraju na sasvim drugačiji, kazališni način. Kako uopće kazalište funkcionira i kakav je to kazališni pristup stvaranju, samo su neka od pitanja kojima su se na praktičan način bavili u ovoj dinamičnoj i duhovitoj radionici. Također polaznici su se mogli oprobati i u stvaranju vlastite bajke i tako razvijati svoje kreativno stvaralačke sposobnosti u zajedništvu grupe. Cilj radionice je djeci približiti kazalište, pokazati im koliko je igra i mašta vrlo važna za stvaranje i za općenito djelovanje u životu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.