Kazališni doručak: Čudesna pobuna teatra – o Ivšiću, Kralju Gordoganu i Družini mladih

Kazališni doručak: Čudesna pobuna teatra – o Ivšiću, Kralju Gordoganu i Družini mladih

Uoči Kralja Gordogana Radovana Ivšića u režiji Renea Medvešeka, prve dramske premijere u sezoni 2024./2025., Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pokreće Kazališni doručak u srijedu, 23. listopada 2024. u 10:30 u prostoru foajea.

Riječ je o novome interaktivnom programu koji će, uz susrete naše publike s kazališnim umjetnicima i stručnjacima iz područja izvedbenih umjetnosti, omogućiti pomnije upoznavanje s novim repertoarnim naslovima iza scene, uzimajući u obzir različita gledišta i iskustva koja upotpunjuju sâm čin gledanja predstave. U formi koja poziva na dijalog i refleksiju, Kazališni doručak u foajeu HNK-a okupljat će autore predstava, praktičare i teoretičare, sudionike vremena i poznavatelje građe koja se problematizira, pritom angažirajući i svoju publiku.

Prvi će se Kazališni doručak otvoriti temom slojevita i beskompromisna teatra Radovana Ivšića, hrvatskoga nadrealista čije djelovanje obilježava otpor prema prevladavajućoj realističkoj dramaturgiji, a posebice jeziku podređenome sintaktičko-gramatičkim zakonima i semantičkim određenjima. Kralj Gordogan središnje je djelo u Ivšićevu opusu koje, oslanjajući se na strukturu bajke, raspršuje Ivšićev prostor pobune upravo u radikalnoj stilizaciji jezika, potenciranim ludizmom i groteskom. Uz razgovor će se popratiti estetska obilježja i djelovanje Družine mladih, teatarske skupine koju su osnovali Vlado Habunek i Radovan Ivšić te koja je postala kulturnim fenomenom 1940-ih godina.

O svemu navedenome u ime autorskog tima govorit će redatelj Rene Medvešek i dramaturginja Ana Prolić a svoja će iskustva podijeliti i muzikologinja Seadeta Midžić, poznavateljica Ivšićeva rada i urednica knjige Družina mladih – čudesna teatarska igra, Frano Parać, Mladen Machiedo, Božo Kovačević, Tena Štivičić, Jon Graham, Jay Cruikshrank, Olivier Neveux, Snježana Pintarić i Nada Bezić.

Ulaz je slobodan.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.