Prva zbirka odabranih pjesama makedonske pjesnikinje Lidije Dimkovske na hrvatskom jeziku

Prva zbirka odabranih pjesama makedonske pjesnikinje Lidije Dimkovske na hrvatskom jeziku

Lidija Dimkovska (1971.) pjesnikinja je, prozna spisateljica i prevoditeljica rumunjske i slovenske književnosti na makedonski jezik. Živi u Ljubljani. Dobitnica je brojnih književnih nagrada među kojima su njemačka nagrada za poeziju Hubert Burda, rumunjska pjesnička nagrada Tudor Arghezi i Poesis, Europska nagrada za poeziju Petru Krdu u Vršcu, slovenska nagrada Čaša besmrtnosti – Velenjica te albansko-makedonska nagrada Naim Frasheri. Njezine pjesme i proza su prevedeni na više od dvadeset jezika. Aktivna je sudionica književnih festivala i čitanja diljem svijeta, te je boravila na književnim rezidencijama u Iowi, Berlinu, Londonu, Tirani, Beču, Grazu, Salzburgu, Okinawi...
Na hrvatskom su joj objavljeni romani Skrivena kameraRezervni život i Non-Oui, a 2022. i prva zbirka pjesama na hrvatskom Kako je to. Riječ je o izabranim pjesmama iz triju njezinih zbirki – pH neutralna za život i smrt (2009.), Crno na bijelom (2016.) i Granično stanje (2021.). Potonja je zbirka na Struškim večerima poezije osvojila nagradu Braća Miladinovci za najbolju knjigu poezije u 2021. godini. Pjesme u zbirci Kako je to, s makedonskog je prevela Borjana Prošev-Oliver, a objavio Sandorf.

Jednu od njih pogledajte na pjesničkoj platformi Poetski tren - YouTube. Riječ je o pjesmi Summa Summarum koja je ostvarena u međunarodnoj suradnji: glazbu potpisuje britanski glazbenik i producent Memotone, a vizuale hrvatska autorica Maja Gjajić. Recitirala je Gordana Kovačić, ujedno i autorica videa. Ovaj snažan uradak pogledajte ovdje:

Poetski tren: Lidija Dimkovska – Summa summarum - YouTube

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.