Poetski tren Igora Grbića iz knjige poezije „Nebesa urnebesa“

Poetski tren Igora Grbića iz knjige poezije „Nebesa urnebesa“

Igor Grbić (Pula, 1970.) piše poeziju, prozu, esejistiku, prikaze i kritike. Studirao je engleski jezik i indologiju na Sveučilištu u Zagrebu gdje je i doktorirao iz teorije i povijesti književnosti. Prvi je gostujući lektor hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u New Delhiju (1997./98.). Bio je stipendist ICCR-a (Indian Council for Cultural Relations) 2014. i 2015. godine. Usavršavao se na području sanskrtske književnosti i književne teorije.

Objavio je više književnih radova: "Istria glagoljušta" (2005.), "Tajna Monkodonje" (2007.), „U doba vremena" (2007.), "Kao da sam" (2008.), "Izlazak u cvijet" (2012.), "Knjiga priča" (2015.), "Mrvice s gozbe" (2018.), "Pjesme rađanja i umiranja" (2019.), "Nebesa urnebesa" (2022.).

Prevođen je na talijanski, engleski, slovenski, njemački, mađarski i letonski. Piše i na engleskom i talijanskom jeziku te je uključen u "Whispering Muse", međunarodnu antologiju mlađih pjesnika na engleskom. S engleskog, talijanskog, njemačkog, francuskog i hindskog preveo je više tisuća stranica književnih, filozofskih i znanstvenih tekstova, među kojima i dvadesetak knjiga. Živi i radi u Puli. Docent je na Sveučilištu Jurja Dobrile.

 Grbićevu posljednju zbirku pjesama "Nebesa urnebesa“ objavio je izdavač Sandorf prošle godine. Zbirka nudi neuobičajene i spoznajno uzbudljive predodžbe koje nas pozivaju da preoblikujemo ili odbacimo uobičajene asocijacije (iz pogovora Nives Franić). Jedna pjesma iz te knjige uvrštena je u katalog Poetskog trena. U video-obradi pjesme sudjelovali su recitatorica, ujedno i autorica videa Gordana Kovačić, glazbeni umjetnik Damjan Krajacic s američkom adresom i sjajan likovni umjetnik Damir Facan-Grdiša. Rezultat te suradnje pogledajte ovdje:

Poetski tren: Igor Grbić – Dan i ti - YouTube

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.