Poetski tren mlade „Goranovke“ Silbe Ljutak

Poetski tren mlade „Goranovke“ Silbe Ljutak

Silba Ljutak novo je ime na hrvatskoj pjesničkoj sceni. Rođena je u Zagrebu 1999. godine. Studentica je diplomskog studija psihologije. Piše i objavljuje poeziju i kratku prozu. Za rukopisnu zbirku pjesama Normalna raspodjela dobila je pohvale žirija na 58. Goranovom proljeću, a na ovogodišnjem 61. Goranovom proljeću ocjenjivački je žiri u sastavu Asja Bakić, Sanja Baković i Dinko Telećan između 47 pristiglih rukopisa jednoglasno izabrao rukopis Silbe Ljutak naslovljen Kuća na otoku kao pobjednički. U obrazloženju uz dodjelu nagrade žiri je, uz ostalo, napisao da je „Kuća na otoku iznimno zaokružen i cjelovit rukopis koji se ističe svojom kompaktnošću, te jasnom i ujednačenom tematskom i poetskom provedbom. Kroz 45 pjesama pisanih slobodnim stihom, odijeljenih sa sedam kratkih pjesama donesenim u kurzivu koje funkcioniraju kao naslovi ciklusa, lirska subjektica (kći) pažljivo i precizno prati biografiju majke, tako da gotovo u svim pjesmama susrećemo sintagmu „moja Mama“. Pjesme su poredane u funkcionalnoj ritmičkoj i kompozicijskoj dinamici, s potpunim odsustvom interpunkcije, sve naslovljene samo jednom riječju, što otkriva formalnu samosvijest pjesnikinje.“.
Pjesnička platforma Poetski tren odmah je uvrstila i Silbu Ljutak u svoj katalog produciravši videorad u kojem su uz autoricu videa i recitatoricu Gordanu Kovačić sudjelovali Maja Boban koja je prema stihovima pjesme Pismo oblikovala likovne radove, Maro Market s vlastitom glazbom koju je sam izveo, te Robert Rudić sumontažer s autoricom videa.
Poetski tren Silbe Ljutak objavljen je neposredno nakon tiskanja njezinog pobjedničkog rukopisa Kuća na otoku u nakladi SKUD-a Ivan Goran Kovačić!


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.