Poetski tren Marije Andrijašević iz njezine zbirke poezije Temeljenje kuće nagrađene priznanjem Štefica Cvek

Poetski tren Marije Andrijašević iz njezine zbirke poezije Temeljenje kuće nagrađene priznanjem Štefica Cvek

 Marija Andrijašević dobro je poznata na književnoj sceni u koju je ušla na velika vrata. Naime, 2007. godine za svoj je rukopis Davide, svašta su mi radili dobila nagradu Goran za mlade pjesnike. U međuvremenu taj se njezin pjesnički prvijenac upisao među kultne pjesničke naslove. Pretprošle godine svojim je pak proznim prvijencem Zemlja bez sutona osvojila nagradu 15. natječaja Tportala za najbolji hrvatski roman i nagradu Štefica Cvek u regionalnom izboru najboljih romana 2021. godine.

 Na novo pjesničko izdanje Marije Andrijašević publika je morala pričekati više godina. No, vrijedilo je. Krajem prošle godine izdavača kuća Fraktura objavila je njezinu novu knjigu poezije Temeljenje kuće. Pjesme su pisane u prozi, a kroz kuću izraženu njenom skučenošću ili pak voluminoznošću, govore o sebi, o obiteljskoj genealogiji i povijesti zajednice. Za ovu je zbirku Andrijašević prošloga mjeseca dobila regionalno priznanje Štefica Cvek.

Jedna pjesma našla je svoje mjesto i u katalogu platforme Poetski tren. U produkciji videa sudjelovali su recitatorica i autorica videa Gordana Kovačić, jazz-gitarist Mario Igrec i snimatelj fotografija Robert Rudić. Pogledajte video!

  Poetski tren: Marija Andrijašević – Zemlja je strpljiva (youtube.com)

Marija Andrijašević rođena je 1984. u Splitu. Pjesme su joj objavljivane u književnim časopisima, uvrštene u nekoliko suvremenih pjesničkih antologija, prevedene na više stranih jezika. Magistrirala je komparativnu književnost i etnologiju te kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2015. godine, a 2018. završila je program Centra za ženske studije u Zagrebu. Smatra da književnost može mijenjati svijet, ali da se ta promjena ne događa preko noći.

 

 Naslovnica knjige poezije Marije Andrijašević s kadrovima iz njezinog poetskog trena

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.