Poezija Jakše Fiamenga u Jastrebarsko donosi miris i duh Dalmacije

Poezija Jakše Fiamenga u Jastrebarsko donosi miris i duh Dalmacije

Treći književni poetsko-glazbeni program "U pjesničkim dvorištima" organizira Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom nakon prošlogodišnjih uspješnih programa posvećenih pjesnicima Dragi Britviću i Dragutinu Domjaniću. Ove će godine književni poetsko-glazbeni program "U pjesničkim dvorištima" biti posvećen značajnom hrvatskom pjesniku, akademiku i velikom prijatelju Jastrebarskog i Kazališta Škrabe Jakši Fiamengu. U lijepom ambijentu dvorišnog prostora legendarnog restorana "K Lojzeku" u centru Jastrebarskog, Fiamengovu poeziju s mirisom i okusom Dalmacije izvodit će 11. listopada u 19.30 sati  ugledni dramski umjetnik Joško Ševo. Dakle, to je dodana vrijednost programa, jer će poeziju značajnog hrvatskog pjesnika Jakše Fiamenga s duhom i dahom i snagom Dalmacije predstaviti dramski umjetnik te redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Joško Ševo U programu sudjeluju još  popularna Klapa Nostalgija te Jaskanci: pjevačica Tanja Mršić, pjevač Mario Jerčinović te maestro Nenad Krljan i Gradsko pjevačko društvo "Javor". Ulaz je slobodan, ali svoje mjesto "u pjesničkom dvorištu" posjetitelji moraju rezervirati čim prije (do 8. listopada), jer je broj gledatelja ograničen, a zainteresiranost publike uvijek velika.

Koji je cilj programa "U pjesničkim dvorištima" jaskanskog Ogranka Matice hrvatske? Prije i iznad svega upoznati publiku s poezijom hrvatskih pjesnika i to izvan dvorana i kazališta, na otvorenom, u dvorištima u kojima su pjesnici boravili i stvarali. Topla atmosfera dvorišta jaskanskog restorana "K Lojzeku" pokazala se kao idealna lokacija za održavanje ovog programa.   

Iako je djelo velikog viškog tj komiškog akademika,pjesnika Jakše Fiamenga više nego poznato i cijenjeno podjestimo na neke činjenice vezane uz jaskanski tj. jastrebarski kraj: Jakša Fiamengo (1946-2018). kojem su posvećena ovogodišnja "Pjesnička dvorišta", posljednji je put posjetio Jastrebarsko 22. studenog 2016. u pratnji Hvarskog pučkog kazališta. Hvarani su tom prigodom u jaskanskoj župnoj crkvi izveli svoju kultnu predstavu "Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika", a Jakša Fiamengo obratio se jaskanskoj publici prije predstave te uveo gledatelje u nezaboravan i jedinstven kazališni čin. U organizaciji tadašnjeg jaskanskog župnika Stjepana Rožankovića druženje Jaskanaca i Hvarana zatim je preraslo u složnu jedinstvenu pjesmu, zalog trajnog prijateljstva i buduće suradnje. S posebnom su radošću tada odjeknuli brojni omiljeni uglazbljeni stihovi nazočnog autora Jakše Fiamenga u izvedbi hvarske klape te jaskanskih crkvenih zborista i kazalištaraca.

Program "U pjesničkim dvorištima" i ove se 2024. godine održava u suradnji s Kazalištem Škrabe te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, obrta "Forest" vlasnika Gorana Navoja, tvrtke "Luxor informatički poslovi" vlasnika Luke Hrkovića i Grada Jastrebarskog. Iz OMH uvijek poručuju: “Veselimo se Vašem dolasku!”, pa neka tako bude i ovoga puta. A pjesme Jakše Fiamenga doista će donijeti dah i duh Dalmacije na sjever – kako i priliči. Jer, zajedno smo jači ...

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.