In memoriam Zafir Hadžimanov (25.12.1943. - 27.3.2021.)

In memoriam Zafir Hadžimanov (25.12.1943. - 27.3.2021.)

Napustio nas je Zafir Hadžimanov, čuveni umjetnik, kantautor, pjesnik i glumac koji je iza sebe ostavio veliko umjetničko i ljudsko djelo. Zafir je rođen 1943. godine u Kavadarcima u Makedoniji. Gimnaziju i glazbenu školu završio je u Skopju gdje se i počeo baviti glazbom i kazalištem. Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu završio je 1967. godine, a dok je studirao nastupao je kao pjevač zabavne glazbe. Nagrađivan je od Struških večeri poezije 1975. do Internacionalnog festivala šansone u Zagrebu 2002. i 2003. godine. Sam ili sa suprugom, legendarnom Senkom Veletanlić, snimio je na desetke nosača zvuka i TV programa. Nastupao je na scenama poput Olympije (Pariz), Opera Housea (Sydney), Boljšoj teatar (Moskva). Dobitnik je godišnje glumačke nagrade SNP i specijalne povelje za visok domet u svijetu glume Udruženja dramskih umjetnika Srbije, jugoslavenske estradne nagrade Istaknuti umjetnik Srbije, Nagrade za životno djelo skopskog Radija Bubamara (2002), Nagrade za životno djelo u glasanju na TV Jesenjin (2003), kao i Zlatne Maske za širenje makedonske kulture po svijetu (2006).

Godine 2020. dobio je uglednu nagradu Goceva misao koju dodjeljuje poznata izdavačka kuća Feniks iz Skopja. Nagrada se dodjeljuje za ukupno angažiranje i doprinos na planu afirmacije makedonske kulture i književnosti u svijetu. Tim povodom, a istovremeno kako bi podsjetila na antologijsko stvaralaštvo velikog umjetnika, diskografska kuća Jugoton - Croatia Records reizdala je kultni album "Makedonija pjeva". Zafir je skladao na desetke šansona i balada na stihove velikih pjesnika, od Konstantina Miladinova, Koste Racina, Blaža Koneskog, Ace Šopova i Radovana Pavlovskog, do Miloša Crnjanskog, Duška Radovića, Desanke Maksimović i Brane Crnčevića.
"'Zafir peva – Makedonija peva' je nešto najvrednije što sam iznedrio. Svaki stih od prve do poslednje šansone ovog CD-a je pravi biser, a moja muzika i pevanje ga samo oplemenjuju i miluju. Moj sabrat Slave Dimitrov je svojim aranžmanima optočio zlatom ovo drago kamenje od pesama. Hvala mu od srca. Naravno veliko hvala i izdavaču za ponovljeno poverenje prema mom snu. Slušanje ovog malog muzičko-poetskog čuda je čisti ljubavni čin sa slatkim posledicama! Uživajte" - poručio je tim povodom Zafir.

CD "Zafir peva, Makedonija peva" podsjetio je na 11 pjesama i dvije bonus pesme "Od ljubov ne se bega" i "Zajdi zajdi jasno sonce".
"Jedno od prvih izdanja koje sam potpisao kao glavni i odgovorni urednik Jugotona te 1986. bilo je upravo ovo - nakon skoro tri i pol desetljeća obnovljeno u formatu kompaktne ploče –'Makedonija pjeva', redak album autentičnog Orfeja zemlje sunca i pjesme, Zafira Hadžimanova", kaže Siniša Škarica, dugogodišnji urednik Jugotona.
"Sjećam se, bio je to Zafirov prijedlog da se projekt, ovu riječ baš i ne volim, ali ovdje zaista priliči – ostvaren u suradnji s Muzičkom proizvodnjom RTV Skopje, objavi na etiketi Jugotona. Naime, Zafir je zanosom ortodoksnog šansonijera, ali i kao 'naroden pejač' i 'etno meraklija', otpjevao stihove nekih od najvećih makedonskih pjesnika uključivši u svoju zamisao ikonu makedonske pop glazbe - Slavu Dimitrova (aranžmani); glasovitog trubača i muzičkog pedagoga, nažalost prerano preminulog - Blagoja Češljarova (dirigent studijskog orkestra); za snimanje odabrao renomiranog majstora tona - Milku Gerasimovu, a za urednika Jugotonovog svestranog skladatelja, animatora i promotora - Vilibalda Čakleca. Meni je preostala slatka dužnost da se Zafiru kao dragom prijatelju - čijoj sam inače ranoj rokerskoj slavi svjedočio u ulozi pravog fana - potpišem pod ovo hvale vrijedno izdanje. Sada, uz čestitke na realizaciji njegovog reprinta, želim mu svu sreću u novom životu, i nek nam Makedonija pjeva" - poručio je Siniša Škarica, dugogodišnji ugledni urednik diskografske kuće Jugoton, odnosno Croatia Records.
"Uz svo poštovanje novih makedonskih snaga i izdavača, sumnjam da će se u po imenu, najmlađoj evropskoj državi ove godine pojaviti bolji od albuma 'Makedonija pjeva' Zafira Hažimanova, do pojave Tošeta Proeskog, najuspešnijeg mekedonskog pevača pop muzike. Bez obzira na prozaični naziv i narodnjački omot, teško da će imati ozbiljnijeg takmaca u trci za laskavu titulu. Zafir se odužio velikim makedonskim pesnicima, a Jugoton njemu. Radujem se reizdanju koliko i Zafir. Čestitke svima" -  rekao je povodom ovog izdanja Bogica Mijatović, novinar, muzički urednik i publicista.

Povodom smrti velikog Zafira Hadžimanova, Siniša Škarica je napisao:
"Ovom nema kraja. Sustižu nas jedna tužna vijest za drugom. Borbu s koronom izgubio je i iznenada nas napustio – Zafir Hadžimanov. Ne mogu pronaći prave riječi tuge. Uz izraze duboke sućuti Senki, sinu Vasilu, Biseri, drugoj rodbini i prijateljima, evo crtica iz mojeg sjećanja na Zafira:
Dakle, godina je 1962. i već je dovoljno prošlo od pojave 'Too Good' Little Tonyja, sasvim dovoljno da je mladi Zafir Hadžimanov u prepjevu Gjoka Georgieva i pratnji doo wop akorda već popularnih ABCD-a, vokalnog kvarteta u kojem je pjevao Kole Angelovski – mali Kole - buduća zvijezda jugoslavenskog filma, pretvori u motiv koji će sljedećih par godina gotovo svakodnevno mamiti uzdahe tinejdžerske Makedonije:
Du bi du bi du, du bi du bi du
Ti edinstvena si što zaluduvaš
Nautro i napladne,
Ista taka navečer,
Za mene najubava,
Za sekogaš najubava
Si ti,
Du bi du bi du, du bi du bi du

Zafir će se već 1962. otputiti u Beograd na Akademiju za pozorište, film i radioteleviziju još neko vrijeme s rock ‘n’ rollom u ušima. Za Diskos je 1964. snimio EP s Cliffovim 'Fall In Love with You' i 'A Voice In the Wilderness'. Dedić je već napustio Celentana i Dallaru susrećući se s Paolijem i Becaudeom u 'Kući pored mora', a Zafir će napustiti Little Tonyja i Cliffa otpjevavši upravi Dedićeve 'Čovjek kao ja' i 'Tamaru' (na glazbu Karla Metikoša), između kojih će se naći i Vučerova 'Zašto dolaziš samo s kišom' na stihove Vesne Lukatele u alternaciji sa sarajevskim romantičnim luzerom Draganom Stojnićem. Nakon toga definitivno će se posvetiti šansoni, kazalištu i filmu i od 1966. jednoj iznimnoj pop pjevačici – Senki Veletanlić. Ovaj uzoran par, pa Gabi Novak i Arsen Dedić, Radojka Šverko, Josipa Lisac, Combo 5 i Miovci dočekat će jednu nezaboravnu Novu 1970. u šibenskom Solarisu. Sin Vasil, jazz pijanist berklijevske škole, nastavlja glazbenu žicu još od djeda čije ime i nosi, znamenitog etnomuzikologa s teorijom o sedmorki (mjeri 7/8) kao makedonskom nacionalnom ritmu. Sa Zafirom i Senkom sreli smo se petnaestak dana poslije u ljubljanskom Tivoliju kao sudionici Pop Explosiona, velikog koncerta zagrebačkog Pop expressa kada smo ponovno pratili Senku, ali i Kiću Slabinca, Josipu Lisac i Mišu Kovača. (iz 'Kad je rock bio mlad – Priča s Istočne strane (1956. – 1970.)' (VBZ, 2006.)

Počivaj u miru, dragi prijatelju."

Zafir Hadzimanov ostavio je za sobom veliki umjetnički trag, darovitost, šarm i gospodstvo, a njegovo djelo će nastaviti živjeti zauvijek. Veliki Gospodine iz svijeta umjetnosti, aplauz traje. I trajat će...

Foto: Željka Dimić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.