Objavljeni rezultati globalnog indeksa piva

Objavljeni rezultati globalnog indeksa piva

Kompanija Expensivity navodi da je Češka na prvom mjestu po konzumaciji, s prosječno 468 piva godišnje. Bosanci i Hercegovci piju prosječno 331 pivo godišnje, pokazuje globalni indeks piva kompanije Expensivity.

Indeks pokazuje koje zemlje konzumiraju najviše piva po stanovniku i uspoređuje prosječnu cijenu boce piva u 58 zemalja. Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije, kompanija Expensivity navodi da je Češka na prvom mjestu po konzumaciji, s prosječno 468 piva godišnje. Slijede Španjolska i Njemačka sa 417, odnosno 411 piva. Bosna i Hercegovina je, dakle, u gornjem dijelu liste.

Haićani, s druge strane, piju samo oko četiri piva godišnje. To je možda zato što 97% konzumacije alkohola u toj državi otpada na rum. Istraživači su također izračunali prosječnu cijenu tipične boce piva (330 ml) poznatih marki putem internetskih trgovina i baze podataka Numbeo, te su došli do podatka da je u Kataru pivo najskuplje i za njega se mora platiti 11,26 dolara.

Dijelom je to i zbog toga što je 2019. država s većinskim muslimanskom stanovništvom uvela 100% trošarine na uvozni alkohol. Sa samo 1,68 dolara po boci Južna Afrika ima najnižu prosječnu cijenu piva. BiH također ima jeftino pivo s prosječnom cijenom od 1,96 dolara po boci. Pivo iz BiH najjeftinije je nakon onog iz Južne Afrike, Ukrajine i Argentine prenosi Poslovni dnevnik.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.