Belgija: Korisnicima dostupna aplikacija za smanjenje otpada od hrane

Belgija: Korisnicima dostupna aplikacija za smanjenje otpada od hrane

Poslije Španjolske, Portugala i Švicarske, francuski startup Phenix, posvećen smanjenju otpada od hrane, ulazi na belgijsko tržište. Startup je napravio aplikaciju koja nudi korisnicima mogućnost da kupe neprodane proizvode od trgovaca po nižoj cijeni.

Sistem funkcionira po sličnom principu kao i aplikacija Too Good To Go. U ponudi je širok asortiman proizvoda, uključujući i vegetarijanske, košer, organske i one s halal certifikatom. Aplikacija također dijeli informacije o smanjenju emisija plinova staklenika i uštedama od kupovine i nudi bodove za dodatne popuste.

Kako kažu u Phenixu, ne samo da se na ovaj način smanjuje otpad od hrane, već će i mušterije u vremenima krize imati dodatnu kupovnu moć. Aplikacija je dostupna na Google Play Store i na App Store za korisnike Apple proizvoda.

Kompanija će u Belgiji surađivati sa 1.000 marketa kako bi spriječila da 150.000 obroka u ovoj zemlji završi na deponiji. U startupu poručuju da žele postati istinski partner trgovcima. Platforma omogućuje trgovcima da prate proizvode u kratkom vremenskom roku tako da mogu donoijeti ispravne odluke u cilju postizanja nula otpada.

Phenix ima skoro 10.000 partnera i dva milijuna korisnika u Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj i Švicarskoj. Od osnivanja, spriječili su da 44 milijuna obroka u Europi završi u otpadu.

Foto: Unsplash/Anna Pelzer

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.