Mjesec plave ribe završava s feštom od tune

Mjesec plave ribe završava s feštom od tune

Mjesec lipanj je na Rivijeri Crikvenici već tradicionalno rezerviran za gastronomsku poslasticu. Dakle, još samo nekoliko dana možete uživati u devetom po redu Mjesecu plave ribe, posvećenom vladarici tradicionalne gastronomije ovoga kraja – plavoj ribi. Prošle godine je ovaj zanimljiv dio projekta „Cesta plave ribe“, koji je utemeljila Turistička zajednica Grada Crikvenice, nadahnuta bogatom ribarskom tradicijom od tjedna narastao na Mjesec plave ribe. Podsjeća na važan dio ovdašnjega identiteta i vrijedne crikveničke ribare, koji su već u 18. stoljeću bili jako cijenjeni i poznati kao vrijedni i vrsni stručnjaci, ali i učitelji koji su svoja znanja nesebično prenosili brojnim generacijama diljem svijeta.

Već devetu godinu zaredom vrijedni ugostitelji s područja čitave crikveničke rivijere pripremili su posebne jelovnike (menu od 3 slijeda) temeljene na jelima od plave ribe po promotivnoj cijeni od 100 kuna, a nude ih sljedeći restorani i konobe: u Crikvenici „Karoca“, „Trabakul“ i restoran hotela „Esplanade“, u Dramlju „Domino“, u Jadranovu „Feral“ te „Kantunić“, „Riva“ i „Ulika“ u Selcu.

Jela od tune, osim u gore navedenim ugostiteljskim objektima, moći će se kušati na Fešti od tune na lokaciji uz samo more u Jadranovu, na rivi Mulina u petak, 25. lipnja 2021. s početkom u 18 sati. Uz zvuke primorske pjesme pripremati će se tradicionalni specijaliteti od tune, poput Tuna steaka sa roštilja na drveni ugljen, Brudeta u veloj padeli i Paštete od tune. Fešta od tune se već godinama održava u ovom malom primorskom mjestu, koje je nekoć bilo nadaleko poznato po tunolovu. Upravo se zato  želi održati sjećanje na taj važan i vrijedan dio kulturno-povijesne baštine, a o slavnoj ribarskoj prošlosti zanimljivosti se mogu saznati u Kućici od ribari, malom muzeju u uvali Perčin, koji će početkom srpnja ponovo otvoriti svoja vrata. Ovu feštu podjednako vole mještani i gosti, a glavna „zvijezda“ je naravno tuna, plava riba koja je prvenstveno iznimno ukusna. Osim toga, ona je i vrijedan izvor bjelančevina, vitamina, minerala i omega 3 kiselina. Već davno su preci današnjih stanovnika Rivijere Crikvenice prepoznali njen vrlo povoljan učinak na zdravlje, a u njihovim su se kuhinjama pripremala jela od domaćih, svježih i zdravih sastojaka, kao što je bila tada sveprisutna plava riba.

Slobodno zakoračite na „Cestu plave ribe“, koju možete pronaći jedino na Rivijeri Crikvenici! Ovdje je plava riba vladarica cijele godine, no glavnu ulogu ima lipnju, kada ćete posebno uživati uz ukusna tradicionalna i moderna jela u sjajnom društvu domaćina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.