Zagreb: Povorka ponosa LGBTIQ zajednice

Zagreb: Povorka ponosa LGBTIQ zajednice

Pod geslom "Prajd zauvijek", u Zagrebu se održava 20. povorka ponosa LGBTIQ zajednice.  Podršku su svojim dolaskom dali potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, predsjednik SDP-a Peđa Grbin te nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini. 

Povorka ponosa počela je okupljanjem u 14 sati na Rooseveltovu trgu (ispred Mimare). Sudionici su se okupili u opuštenoj atmosferi, a osim zastava duginih boja, nosili su transparente, poput onih "Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača", "I pederi su radnici", "Prožeta homoseksualnosti od glave do pete".

Sudionici zagrebačkog Pridea, uz nošenje natpisa, zastava, odjeće i rekvizita duginih boja, krenuli su oko 15:30 Frankopanskom ulicom, a povorka se kretala Ilicom, preko Trga bana Jelačića, Ulice Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom do Parka Ribnjak, Parka ponosa, gdje su stigli malo prije 17 sati.

Na Ribnjaku je održan prosvjedni skup pod nazivom 'Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu' te su se obratili predstavnik Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugi, a potom je slijedilo druženje i zabavni program.

- Mi – transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke – 29. lipnja 2002. godine iskorakom kontra predrasuda, uzdignute glave koračali smo svjesni svog ljudskog dostojanstva i građanskih prava. Toga smo dana, prvim hrvatskim prajdom, izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi. Od tada više nismo vreće za iživljavanje i klaunovi za ismijavanje! Od tada pa do ovog trenutka odlučno, zajedno u drugarstvu i solidarnosti, pružamo otpor heteroseksizmu, patrijarhatu, političkom i uličnom fašizmu, nasilju, mržnji i diskriminaciji, rečeno je, među ostalim, u glavnom govoru.

- Borimo se već dva desetljeća za društvo ravnopravnosti, društvo prihvaćanja i društvo jednakosti svih seksualnih i rodnih identiteta, svih oblika obitelji i zajedništva. Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinilo je naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim cijelo društvo. I zato, kada nas pitaju dokle ćemo više marširati, mi odgovaramo: marširat ćemo zauvijek, rečeno je.

 Gradonačelnik Tomašević: Zagreb je otvoreni grad

U povorci je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Želimo kao nova vlast poručiti da je Zagreb otvoren grad, slavi sve razlike da nitko ne može i ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi, pa i po osnovi seksualne orijentacije, rekao je Tomašević novinarima tijekom sudjelovanja na Pride povorci.

Podsjetio je i da je ovo prvi put da zagrebački gradonačelnik dolazi na Pride.

- Trebalo je 20 godina, puno prekasno ako se mene pita, dodao je.

Podsjetio je da je on sudjelovao i na prvom Prideu, tada kao građanin, poslije kao gradski zastupnik, prošle godine kao saborski zastupnik, a danas kao zagrebački gradonačelnik. Opasnim je ocijenio izjave pojedinih političara ovih dana, dodavši kako je jadno skupljanje jeftinih političkih bodova na manjinama u Hrvatskoj u 21. stoljeću.

- Mnogo smo stvari ostvarili u zadnjih 20 prajdova i na zakonskoj i na društvenoj razini. Naše borbe još nisu gotove, naši zakoni i naš Ustav nas još u cijelosti ne prepoznaju i ne uključuju. Nasilje i mržnja su u porastu, rekao je Franko Dota, koordinator Zagreb Pridea.

- Došao sam podržati različitost i ravnopravnost da svi pojedinci i društvene skupine u Hrvatskoj uživaju istu razinu slobode i jednakosti, rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

- Ustav će se sigurno jednog dana promijeniti. Hoće li to biti sutra, za dvije ili pet godina, to vam ne mogu reći. Promijenit će se jer, kao i drugdje u svijetu, tako će i u Hrvatskoj svi imati ista prava, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić ocijenila je kako su se stvari 'drastično promijenile nabolje' od 2002. godine kada je u Zagrebu održan prvi Pride, dodavši kako još ima mjesta za napredak.

Na Prideu su bili i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, SDP-ovac Domagoj Hajduković i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Rada Borić.

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.