Blagdan Svih Svetih i Dušni dan - dani pijeteta i duge kršćanske tradicije i u Varaždinskoj biskupiji

Blagdan Svih Svetih i Dušni dan - dani pijeteta i duge kršćanske tradicije i u Varaždinskoj biskupiji

Na svetkovinu Svih Svetih, u ponedjeljak 1. studenog varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati. Nakon svete mise bit će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju. Na Spomen svih vjernih mrtvih, Dušni dan, 2. studenoga biskup Bože Radoš u varaždinskoj katedrali predslavit će svetu misu s početkom u 9 sati.

Blagdan Svih Svetih i Dušni dan vrijeme je kada se s tugom u srcima prisjećamo svojih preminulih i u to vrijeme posebnog pijeteta promislimo o krhkosti čoivjeka i prolaznosti života, ali i našim vrijednostima, ponajporije o tome kako se u svakodnevnom žrvnju ovog svijeta odnosimo prema sebi bliskima, prijateljima, suradnicima, ali i sveopćem živom svijetu koji nas okružuje.

Tradicionalni obilazak grobova svojih pokojnika i Varaždinci su otpočeli već u dane vikenda, pa je većina grobova već zasjala sjajem bezbrojnih lampiona te bila okićena cvijećem i cvjetnim aranžmanima raznih veličina i izgleda, u čemu se kao i u uređenju grobnica i grobova uvijek pomalo vidi i osjeća i materijalistički natjecateljski duh. Iako bi po nekoj logici stvari sve trebalo biti jednostavnije i taj običaj ne bi trebao biti parada kiča, tradicija je tu i treba je, održati. Jer globalizacija i internet donose i neke neželjene promjene, te sve više vuku u drugome smjeru, pa se mladima umjesto tradicijskih vrijednosti vjere kojoj pripadamo čak i odgojem usađuju izmišljene stvarnosti i običaji poput noći vještica čime se banaliziraju tradicionalni kršćanski blagdani Svih svetih i Dušni dan, a time na žalost i kršćanstvo kao vjera i nasljeđe naših predaka.

Za kraj prisjetimo se kako je žalovao pjesnik.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.