Napravite sami zdravi napitak koji brzo podiže razine magnezija u organizmu

Napravite sami zdravi napitak koji brzo podiže razine magnezija u organizmu

Budite se uz lupanje srca i otežano disanje, a nije rijetkost i da vas uhvati grč u mišićima? Često imate probavne smetnje i loše ste raspoloženi, čak i depresivni? Muče vas umor i slabost, no unatoč tome loše spavate? Sve su to znakovi koji mogu ukazivati na manjak magnezija, jednog od najvažnijih minerala koji je zaslužan za više od 300 enzimskih procesa i kemijskih reakcija u našem organizmu.Svaki organ u našem tijelu treba magnezij, koji pomaže u regulaciji kalija, kalcija, bakra i cinka.Taj mineral, među ostalim, utječe i na razine energije, kao i na nivo šećera u krvi, te na zdravlje kostiju. Ključan je i za optimalan rad mišića kao i za zdravlje živčanog sustava, stoga je iznimno važno paziti na njegov dostatan unos.Preporučeni dnevni unos ovog minerala za žene iznosi 320 mg na dan, trudnice bi trebale unositi i više, a za muškarce se ta brojka penje i do 400 mg. 

Napitak od 4 sastojka bogat magnezijem

Dobra je vijest da si možete i sami pripremiti svježi napitak koji će trenutačno podići razine magnezija u vašem organizmu.On sadrži četiri ključna sastojka - naranču, lanene sjemenke, bučine sjemenke i bademovo mlijeko (možete ga sami izraditi).Zahvaljujući ovom napitku nestat će neugodni simptomi poput grčeva i lupanja srca, osjećat ćete se poletno i energizirano, a vaše će se raspoloženje znatno popraviti. Zaista, odlična ideja da upravo njime započnete svoj dan! 

Bogatstvo nutrijenata u jednoj šalici

Osim što je bogata vitaminom C, naranča se može pohvaliti obiljem kalija i magnezija. Jedna šalica svježe iscijeđenog soka od naranče sadrži 27 mg magnezija.  Lanene sjemenke bogate su topivim i netopivim vlaknima, magnezijem, željezom, bakrom, fosforom, tiaminom,  omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama.Bademovo mlijeko je odličan izvor ne samo magnezija (30 g badema sadrži oko 75 mg magnezija) nego i niacina, vitamina E te zdravih mononezasićenih masnoća.Budući da 30 g bučinih sjemenki sadrži 75 mg magnezija, ove bi se zdrave grickalice trebale naći u vašem svakodnevnom jelovniku.Osim magnezijem, mogu se pohvaliti i kalijem, željezom, vitaminima B-kompleksa te omega-3 masnim kiselinama.     

Recept: Napitak bogat magnezijem

Sastojci:

1 naranča

2 žlice lanenih sjemenki, svježe samljevenih

200 ml bademova mlijeka

25 g bučinih sjemenki

Priprema:

U blender stavite lanene i bučine sjemenke i narezanu naranču pa prelijte bademovim mlijekom. Miksajte do 30 sekundi pa ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ovaj zdravi napitak konzumirajte u jutarnjim satima kako biste se opskrbili potrebnom energijom i podigli raspoloženje. Bademovo mlijeko možete izraditi i sami. Za 2 šalice ovog biljnog mlijeka trebat će vam oko pola šalice (65 g) badema. Bademe potopite u vodi preko noći. Sutradan ih procijedite pa stavite u blender, dodajte im 2 šalice vode pa miksajte dok ne dobijete pomalo kremastu teksturu. Potom procijedite napitak kroz gustu gazu.   

Kako dodatno povećati unos magnezija

Da biste trajno riješili problem manjka magnezija u organizmu, svakako povećajte unos namirnica bogatih magnezijem. Među takve spadaju integralne žitarice i mahunarke, avokado, banana, lisnato povrće, orašasti plodovi i sjemenke, tamna čokolada, artičoke, bundeva, cikla, kvinoja, špinat, rajčica, suhe datulje, suhe šljive i grožđice.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.