Na Sabatini istaknuti bolji uvjeti poslovanja vinogradara i vinara

Na Sabatini istaknuti bolji uvjeti poslovanja vinogradara i vinara

Otvorena je 29. Sabatina, međunarodni susret vinogradara i vinara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova ove se  godine održava od 7. - 10. studenog 2019. u Segetu Donjem kod Trogira.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, koji je iskoristio priliku i podsjetio na napore koje Vlada RH u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede ulaže kako bi poboljšala uvjete poslovanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva: Donesen je novi Zakon o vinu u suradnji s našim proizvođačima koji donosi značajna administrativna rasterećenja i uštede vinarima u odnosu na dosadašnje propise. Ukinute su sve naknade za kontrole  stavljanja vina u promet, te evidencijske markice čime je 12 milijuna kuna vraćeno sektoru vinarstva, a troškovi se podmiruju iz državnog proračuna. Uspostavljene su četiri nove vinogradarske regije povezane s organizacijama vinara. Ove godine usvojen je i petogodišnji Nacionalni program za pomoć sektoru vina vrijedan 54 milijuna eura. Pored spomenutih mjera kroz zakonodavstvo i ovih mjera poticaja investicija, i dalje imamo izazova u ovom sektoru. I ova manifestacija otvara prostor za dijalog, razmjenu iskustava i mišljenja za stvaranje veće konkurentnosti ovog sektora, njegov bolji položaj ali i promociju hrvatskih vina,“  - poručio je pomoćnik ministrice.

 
Cilj susreta je edukacija i povezivanje vinogradara i vinara međusobno, sa strukom, te s ostalim gospodarskim subjektima izravno vezanim za vinogradarstvo i vinarstvo. Osim gospodarskih subjekata iz Hrvatske interes za sudjelovanjem pokazali su i oni iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Tradicionalno su dodijeljene nagrade laureatima, a u toku četverodnevnog programa održavaju  se radionice posvećene zaštićenim oznakama izvornosti te kulturi pijenja vina, te će se dodijeliti priznanja za otvorena i mlada vina, te za buteljirana vina i jaka alkoholna pića. Na sajmu vinogradarstva i vinarstva, te burzi i izložbi vina svoje proizvode predstavlja 300-njak izlagača – vinarskih zadruga, OPG-a, obrta i tvrtki iz Hrvatske i inozemstva. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.