Vinska faca poslije placa

Vinska faca poslije placa

U subotu 9. 11. 2011. na događanju Vinska faca poslije placa po 4. put u središtu Zagreba u vinoteci Witrina blizu glavne tržnice(plac) Dolac okupile su se važne „vinske face“.
„Da bi osjetili i razumjeli vino, s njim morate, baš kao i sa ženom, ući u odnos“ rekla je prva faca, skradinski vinar Alen Bibich.
Druga faca Peter Polleti iz Istre, vlasnik obiteljske vinarije koja ima tradiciju od 1842. godine, rekao je : „S vinom je kao i sa ženama, što ga više pijete, to vam je bolje i postajete ovisnik, i o vinu i o ženi.“
Treća faca bio je Jean-Michel Morel, slovenski zet, čija vina imaju ime po ženinom prezimenu Kabaj i koji je donio francuski nonchalance na Goriška brda.
Peter Poletti predstavio se sa svježom, ali moćnom malvazijom i lijepim, školski uglađenim, teranom iz 2016.
Kabaj je svoja vina točio iz magnum boca i to Pinot bijeli 2015. i Cuvée Morel 2010. (bordoška kupaža s većinskim merlotom).
Bibich je donio dva vrlo karakterna vina Bas de Fain sauvignon blanc 2015. i Bas de bas crno 2015. (90% syrah s nešto merlota i plavine.)
Uz vina kušali su se proizvodi OPG-ova Kvež i Miščević. Branko Kvež iz Svetog Križa Začrejte donio je ukusne zagorske salame i šunkice i jeger koji je oduševio prisutne.
Vlasnik mini sirane Milan Mišević iz Josipdola ponudio je sireve od mlijeka s vlastitih pašnjaka od dimljenih do onih s ljutom paprikom, medvjeđim lukom ili mediteranskim biljem.
Osim vinskih među prisutnima bile su i neke druge ne-vinske face. Književnica Olja Raičević, koja je nedavno dobila V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji roman, došla je kao vinski skeptik, a događanje je napustila kao preobraćeni vinoljubac. Arhitekt Otto Barić rekao je da uskoro počinje gradnju jedne posve nove vinarije u Dalmaciji.
Na ovom događnju sve se posložilo , čak se ni kiša nije usudila padati. Organizatorice Manuela Maras i Jelena Bulum iz subote u subotu postavljaju sve više ljestvicu svog vinskog projekta. Pitanje je samo što i tko nas čeka na sljedećoj Vinskoj faci?
Foto: Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.