Održano međunarodno ocjenjivanja pjenušavih vina: Najviše ocjene vinarijama Istenič i Petrač

Održano međunarodno ocjenjivanja pjenušavih vina: Najviše ocjene vinarijama  Istenič i Petrač

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik održalo se međunarodno ocjenjivanje pjenušavih vina. Najbolje ocjenjeno vino oba salona je Isteničev Prestige extra brut 2013., koji je i najbolji bijeli pjenušac zagrebačkog salona, dok je u kategoriji ružičastih pjenušavih vina pobijedio Petračev Bregh rosé, brut, 2017.

Ove je godine ocjenjivanje prvi put organizirano u Hrvatskoj. Organizator je bio Salon pjenušavih vina Zagreb uz pomoć Hrvatskog sommelier kluba.

Pjenušava vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije ocjenjivala su dva sedmočlana povjerenstva u kojima su bili enolozi, sommelieri, vinari i vinski novinari. Povjerenstva su vodili enolozi Ivana Nemet i Dušan Brejc. Najvišu ocjenu (87,6) i titulu ukupnog pobjednika dobio je Isteničev Prestige extra brut 2013, koji je osvojio prvo mjesto i na ljubljanskom i na zagrebačkom salonu.

Najviše ocjenjena vina 4. Salona pjenušavih vina Zagreb 2020 po kategorijama su:
Bijela pjenušava vina
Istenič, Prestige extra brut, 2013, Bizeljsko-Sremiški, Slovenija
Vina Kauran, Muscat, brut, 2010, Štajerska Slovenija, Slovenija
Istenič, No. 1, brut, NV, Bizeljsko-Sremiški, Slovenija
Rosé pjenušava vina
Petrač, Bregh rosé, brut, 2017, Središnja bregovita Hrvatska, Hrvatska
Vipava 1894, Penina rosé, brut, 2017, Vipavska dolina, Slovenija
Vinska kuća Pavlomir, Ružica Vinodola, brut, 2017, Hrvatska Istra i Kvarner, Hrvatska

Janez Istenič s Bizeljskog u Sloveniji već je dugo prvak "mjehurića". Nekada poznati nogometaš, vratar Olimpije i mlade reprezentacije Jugoslavije, mogao je napraviti i znanstvenu karijeru ali nije prihvatio rad na fakultetu nego se posvetio pjenušcima.

Petrač vina stižu iz Hrvatskog zagorja. Kod Krapinskih toplicama "stoluju" vinari Vuglec na Vuglec bregu i Petrač na Petrač bregu. Obojica imaju odlične pjenušce a na ovom ocjenjivanju Petrač je postao šampion.

Pobjednička vina bit će službeno proglašena na 4. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu, u petak 31. siječnja 2020. u hotelu Dubrovnik, a najbolja vina ljubljanskoga salona bit će proglašena na Valentinovo 14. veljače 2020. od 15h do 21h, u ljubljanskom hotelu Slon, na 7. Salonu penečih vin.


Foto: Julio Frangen

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.