Zelina je naša navek puna čaša

Zelina je naša navek puna čaša

Brojni gosti došli su na Dan Svetog Vinka kod Željka Kosa u klet na bregu iznad Svetog Ivana Zeline kako bi nazočili svečanom početku radova u vinogradu. Svake godine 22. siječnja u svim kletima u Hrvatskom zagorju , u Prigorju, u Slavoniji i Baranji slavi se Vinkovo, Vincekovo, Vincelovo ili Vinceška.
Kod Željka Kosa u Donjoj Zelini sviralo se i pjevalo, jela su se prigorska jela a i "spilo" se dosta Kraljevine
Željko Kos na 3,5 ha vlastitih vinograda i 1 ha vinograda u zakupu uzgaja Kraljevinu, Ranjski rizling, Chardonnay, Graševinu, Kerner i Crni pinot. Kos proizvodi i pjenušce Anita i Anita Rusola brut.
Grad Sveti Ivan Zelina ima bogatu tradiciju i jedini je grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara gotovo stoljeće i pol.
Kraljevina je autohtona sorta Sjeverozapadne Hrvatske. Sinonimi su još Imbrina, Brina, Dišeća brina i Kralovina. Imbrine ima i u kalničkom vinogorju, a može se naći i u okolici Zagreba, na Varaždin bregu i u još nekim vinogorjima Sjeverozapadne Hrvatske.

Kraljevina je vino za druženje za sva godišnja doba a kod Željka Kosa na Dan Svetog Vinka družilo se do kasnih noćnih sati

Foto: Marko Čolić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.