Kutjevo svjetska prijestolnica graševine

Kutjevo svjetska prijestolnica graševine

Poznata i priznata je kutjevačka graševina. Korona i potres  usporili su graševinske užite  u Zagrebu. Zatvoriše se kafići i restorani, zaustavljena su sva pa i vinska druženja  Prodaja je pala gotovo na nulu i tako dva i pol mjeseca. No nisu se svi predali. Čim se" koronarna" situacija počela smirivati Gojko Soldo  je sa svojim nasljednikom sinom Mirkom studentom agronomije, pohitao u Zagreb da  predstavi svoja vina .

U prostorijama  Hrvatskog  kulturnog društva (HKD) Napredak u središtu Zagreba okupilo se birano društvo,”vinske” novinarke I novinari. Petnajest odabranih novinara držali su razmak od 1,5 metra i dok nisu došli prvi gutljaji imali su maske na licu. Sommelier Tomislav Jakopović predstavljao je vina. Početak graševina berba 2019. godina, pa graševina 2018. Graševina je sa 16000 trsova i kod Solde kao i kod svih vinara iz Kutjevačkog vinogorja dominantna sorta. Kušalo se  i chardonnay, manzoni , sauvignon blanc,  rose,  traminac mirisni, cuvee crni i merlot.

Gojko Soldo je od onih vinara koji ne ostavlja vina za godinu , dvije ili tri unaprijed i najveći dio proda tijekom  godine što kada se radi o Cuveeu i merlotu nije dobro jer ta vina imaju potencijal i trebala bi odležati godinu dvije prije puštanja u promet.

Prodaja je od kućnog praga preko kafića u bližoj okolici i dalje od Požege i Kutjeva,ali i u Vrutku u Zagrebu, Novalisu u Novalji i male količine izvozi u Njemačku i u Švicarsku.

Zaključak nakon kušanja bio je da je cijena po kojoj se prodaju ta vina, 30 do 40 kuna,  preniska.  "Vi ne znate što znači prodavati vina u Slavoniji. Tamo su niske cijene konstanta."- rekao je Soldo

Soldo ima i rizvanac,zwegelt, pinot noir, frankovku i gamay te misna vina.Mirisni traminac bio je šampion Oriovite u Oriovcu 2015. i u Kutjevu 2016. Zlatnu medalju za graševinu Soldo je dobio u Kutjevu  2018. sa ocjenom 85 bodova.

Soldo je završio srednju školu za voćare i vinogradare u Požegi. Profesionalno se vinarstvom počeo baviti 2011.godine. U početku obitelj Soldo  prodavala je grožde i mošt ali su se odmah odlučili i za vlastito vino. Tih godina je obiteljske vinograde od 1.5 hektara odlučio povećati  tako da  danas  ima 7 hektara vinograda.

Gojko Soldo i Branko Jakobović vetovski su vinari a Vetovo je  smješteno podno  planina Papuka i Krndije u Požesko slavonskoj županiji i pripada gradu Kutjevu. a dr Branko Mihalj stomatolog i vinar iz Kutjeva  kaže: "Kutjevo je svjetska prijestoljnica graševine" Dokazali su to Ivan Enjengi, Vlado Krauthaker, Dr Branko Mihalj, Antun Ađić , Galić, Kutjevo d.d.i još tridesetak vinarija i  vinara jedan bolji od drugoga. U Kutjevu se toči izvrsna graševina a među tim odličnim graševinama su  i vina Gojka Solde.


 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.