Članice udruge Women on Wine (Žene i vino) ugostile istarskog vinara Tomaza

Članice udruge Women on Wine (Žene i vino) ugostile istarskog vinara Tomaza

Nakon dulje koronarne i potresne stanke na terasi poznatog  okupljališta mladih (i svih koji se tako osjećaju), Swanky Monkey Gardena u središtu Zagreba u Ilici oko istarskog vinara Klaudia Tomaza okupile su članice udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino), njihovi gosti i novinari, došli su na druženje i zabavu uz Tomaz vina. Poslije duge izolacije i karantene i bio je to tračak optimizma nakon svih loših stvari koje su se dogodile kako WOWicama tako i Zagrebu.  Pod dirigentskom palicom dviju članica, Vlaste Pirnat iz uprave WOW i vinski educirane Manuele Maras, događaj  je privukao i brojne vinoljubice i vinoljubce.

Vinarije Tomaz  je srcu Istre, s pogledom na pitoreskni Motovun. Na  20 hektara vinograda dominiraju tipične istarske sorte: malvazija, teran i muškat bijeli a u podrumu nastaju vrhunska vina.

Vinar Klaudio Tomaz i sin Antonio prezentirali su  četiri svoja vina. Za početak,  gosti su kao piće dobrodošlice uživali u roséu Flaminio iz berbe 2018. koji je lepršav i ležeran polusuhi raskošnih voćnih aroma, napravljen isključivo od sorte teran. Nakon toga je uslijedila malvazija Avangarde 2019:  svježa, mineralna, specifične diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta. Na ovu su malvaziju Tomazovi vrlo ponosni i smatraju da je upravo ova berba najbolja malvazija koja je ikad izašla iz njihovog podruma. Treće vino bila je malvazija Sesto Senso 2015, od odabranih bobica s najboljih položaja,  macerirana 21 dan i odležavana 18 mjeseci  na finom talogu 18 mjeseci u velikim bačvama od hrasta, murve i akacije.  Gospođe, djevojke i muški gosti  uživali su u suhom, toplom i mekanom, a opet svježem vinu koje mirisom podsjeća na pržene lješnjake, med, duhan i cimet.

 U Istri s ponosom kažu "Teran je Istrijan" pa su se prisutni s radošću prebacili na "crvenog kralja", čuveni teran Barbarossa iz 2017. koji je prisutne itekako zaintrigirao svojim čudesnim aromama. On je odležan 18 mjeseci u hrastovim bačvama; karakteristične  rubin-crvene boje i  fine, izražene i prepoznatljive, voćne arome. To je vino okusom puno, jako, robusno, ali istovremeno skladno i ugodno vino.

Za Tomaza je poznato da stalno nešto smišlja, radi i stvara, eksperimentira i – iznenađuje. Upravo je tako i nastalo posljednje vino ovog ugodnog vinskog druženja – vino iznenađenja -  Barbarossa Superior iz berbe 2017. koje je mladi Antonio sa ponosom točio iz magnum boce. Vino je nastalo prosušivanjem bobica, 70% na trsu (kasna berba), a 30% na slami  te je svako zasebno dozrijevalo dvije godine u  barrique i tonneau bačvama, potom sljubljeno odležalo u inox bačvi još šest mjeseci, nakon čega je punjeno u boce . Barbarossa Superior 2017 još čeka svoj trenutak za izlazak na tržište. Svako od ovih vina priča priču o ljubavi i znanju čovjeka koji ih je stvarao i zato je najljepši doživljaj kušati ih upravo u njegovom društvu. No isto tako, svako od tih vina ima i svoju energiju i karakter, svako ima i svoju publiku. S radošću se  čekaju nova WOW druženja, osobito od početka jeseni, ali će i tijekom ljeta biti lijepih iznenađenja.

Snimke: Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.