Hrvatski vinari na vodećem svjetskom sajmu vina u Düsseldorfu

Hrvatski vinari na vodećem svjetskom sajmu vina u Düsseldorfu

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore hrvatski vinari po dvanaesti put zajednički nastupaju na najvećem svjetskom sajmu vina ProWein 2024. koji će se održati u Düsseldorfu od 10. do 12. ožujka.

Na tridesetom izdanju ProWeina predstavlja se oko 5400 vinara iz 65 zemalja. HGK ima višegodišnje iskustvo u organiziranju zajedničkih nastupa domaćih proizvođača na međunarodnim sajmovima hrane i pića. Jedan takav događaj je ProWein Düsseldorf, sajam vina i alkoholnih pića.

„Zajednički nastup naših vinara na sajmu ProWein omogućuje prezentaciju posebnosti terroira i podneblja, bogatstva autohtonih sorti i vrsta vina naše četiri vinske regije te doprinosi pozicioniranju Hrvatske na zahtjevnoj svjetskoj vinskoj sceni. Iako nam je pokrivenost uvoza i izvoza vinom manja od 50 posto, ohrabruje činjenica da se udio vina znatno viših cjenovnih kategorija u našem izvozu kontinuirano povećava u odnosu na uvozna vina, što govori o konkurentnosti hrvatskih vina, ali i jasno pokazuje da se hrvatsko vinarstvo želi pozicionirati u segmentu izvrsnosti“, rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Na nacionalnom štandu od 126 m2 ove godine izlaže 21 hrvatska vinarija: Badel 1862, Kutjevo, Osilovac, PP Orahovica, Belje Plus, Iločki podrumi, Krauthaker, Dingač Skaramuča, Požega Impex, Vina Bedekovich, Lagradi, Galić, Vinarija Testament, Poluotok, Vina Delmati, Jako vino, Podrum Štrigova, Vinarija Štampar, OPG Dvanajščak, Mladina Plus i Royal Hill.

„Mi u HGK smatramo da ako želimo brendirati Hrvatsku kao vinsku zemlju, što bi s obzirom na gospodarsku važnost turizma za Hrvatsku trebao biti razvojni imperativ, moramo snažnije ulagati u promociju vina u inozemstvu, posebice u sajamskim i ciljanim nastupima. kampanje. ProWein je najveći svjetski prodajni sajam i zato je važno da se naši vinari promoviraju pod zajedničkim brendom Vina Croatia Vina Mosaica i predstavljaju s najboljim vinima i novitetima“, zaključio je Kovačević.

Sudjelovanje na sajmu pruža domaćim vinarima jedinstvenu priliku za izgradnju međunarodnih poslovnih kontakata i promociju domaćih vrhunskih vina.

"Sajam je ključan za poticanje našeg izvoznog potencijala, a potpora HGK u tom procesu iznimno nam je važna. Zahvaljujemo Komori na kontinuiranoj podršci i susretljivosti koja nam omogućuje postizanje uspjeha na globalnom tržištu. ProWein nam pruža s platformom za predstavljanje vrhunske kvalitete naših vina i izgradnju dugoročnih poslovnih odnosa“, rekao je Damir Vondracek , direktor prodaje Vinarije Kutjevo.

Na sajmu u Njemačkoj predstavljaju dva nova vrhunska vina koja je Vinarija Kutjevo nedavno plasirala na tržište: jednoložnu graševinu Vinkomir, koja ističe iznimne karakteristike kutjevačkog vinogorja, te pjenušac De Gotho Chardonnay, iznimno elegantno i sofisticirano piće koje zasigurno će oduševiti ljubitelje vrhunskih pjenušaca.

Nakon višegodišnje pauze, bračka vinarija Stina ponovno je dio najveće svjetske vinske manifestacije gdje predstavljaju svoj najnoviji novitet - Plavac mali Stipančić. Ovo vino potječe s istoimenog položaja na južnim obroncima Brača u blizini Bola i Murvice.

"Hrvatska vina i vinarstvo više nisu nepoznanica u svijetu, što između ostalog potvrđuje i iskustvo s našeg posljednjeg putovanja u SAD u veljači. Hrvatska je nadaleko prepoznata kao turistička zemlja, a hrvatska vina zauzimaju određeno mjesto kako u HoReCa kanalu tako iu maloprodaji.Vjerujemo da je pravi trenutak da svi kroz pojedinačne ali i zajedničke inicijative, poput ove s HGK, iskoristimo navedeno i dodatno ojačamo poziciju naših vina na stranim tržištima. Sve to možemo postići samo konkretnim i kontinuiranim ulaganjem", zaključuje Ante Rebrina , direktor prodaje tvrtke Jako vino.

Kolika je ponuda i potražnja na ProWeinu najbolje govori o njegovom profilu, što potvrđuje i 30. jubilarno izdanje sajma. Renomirani izlagači tradicionalno se sastaju u Düsseldorfu, nudeći distributerima i posjetiteljima potpuni pregled svjetskog tržišta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.