MasterClass Graševine Croatica

MasterClass Graševine Croatica

Graševina MasterClass održao se od 9. do 11. listopada 2024. u Kutjevu, Osijeku, Erdutu i u Iloku. Događanju su se odazvali vinski profesionalci, distributeri, sommelieri, i domaći mediji koji su kroz radionice, otvorili bitne teme o pozicioniranju Graševine.

Događanje je počelo 9. listopada 2024. u Kutjevu u vinogradima Krauthaker uz kušanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, a nastavilo se u vinarijama Galić i Sontacchi, gdje su se pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića održale dvije radionice na teme "Dosljednost i izvornost vina i vinarija Graševine Croatice" i „Terroir vinogorja Slavonije i hrvatskog Podunavlja“.

Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice, istaknuo je „Nakon vrlo uspješne prve godine odlučili smo nastaviti s ovom odličnom praksom i pokazati novu destinaciju. Graševina, kao jedna od najznačajnijih sorti srednje Europe te najzastupljenija Hrvatska sorta zaslužuje događanja ovakvog tipa.“

Drugi dan, rezerviran za konferenciju održan je 10. listopada u osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Turističke zajednice OBŽ i Graševine Croatica. Glavne teme konferencije bile su „Izazovi i prilike vinske industrije u Hrvatskoj“ i „Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište?“. Istoga dana na položajima vinarije Erdut kušala su se vina prema odabiru sommeliera Željka Garmaza i Grand MasterClass radionica odabranih graševina koju je vodio Saša Špiranec u Starom podrumu Iločkih podruma.

U petak, 11. listopada 2024., posljednji dan MasterClassa započeo je u Vinariji Papak uz organizirano kušanje graševina iz više zemalja po izboru vinskih stručnjaka Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina, a zaokružen je Dunav Wine Festivalom na ladanjskom imanju Principovac u Iloku. Specijalizirani boutique festival u organizaciji Graševine Croatice u suradnji s TZ Vukovarsko – srijemskom županijom i hrvatskim vinskim portalom Vinski klub, ponudio je iskustvo za ljubitelje vina i gastro delicija, a uz odabrana vina Slavonije, hrvatskog Podunavlja i susjednih zemalja, a kuhari Ivan Đukić, Saša Vojnović i Igor Vlatković pobrinuli su se za showcooking stage pripremivši na kreativan način jela koja su se sljubila s vinima za vrhunski doživljaj gastro kombinacija.

„Ambiciozno smo pristupili organizaciji događanja, htjeli smo kroz tri dana prikazati sve stilistike Graševine iz Hrvatske, ali i šire. Također, želja je bila dati uvid u različit cjenovni rang Graševine te koliko je ona vrijedna pažnje, dodatnog brendiranja i njegovanja u znanstvenom i stručnom smislu jer potencijali za gospodarstvo i turizam koje nam ova sorta pruža su iznimno značajni, a uvjeren sam da će u budućnosti dobivati na značaju sve više i više“", zaključio je predsjednik Graševine Croatice, Renato Krčmar.

Foto: Katarina Živković

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.