Vinarija Benvenuti: Predstavljena nova Santa Elisabetta

Vinarija Benvenuti: Predstavljena nova Santa Elisabetta

Albert i Nikola Benvenuti iz vinarije Benvenuti, u četvrtak 24.10.2024. u hotelu Navis u Opatiji predstavili su novo godište crvenog vina, terana Santa Elisabetta.

“Santa Elisabetta je svakako naše najvažnije vino, plod potrage za savršenim izričajem terana, koji se kao sorta duboko ukorijenio u kolektivno sjećanje i tradiciju našeg motovunskog kraja, zbog čega smo se brat i ja od samih naših početaka zarekli napraviti od nje veliko vino. Vino koje će s jedne strane vjerno reprezentirati sortu i motovunski terroir, koji je po mnogočemu specifičan, a koje će s druge strane ponuditi balans i kvalitetu jednaku drugim najboljim crnim vinima svijeta. Znam da ta naša razmišljanja mogu nekome zazvučati ambiciozno ili samouvjereno, ali mi zaista neizmjerno vjerujemo u teran i njegov izniman potencijal za najveće dosege. Iskustveno znamo da u našem kraju nema druge sorte koja tako graciozno dozrijeva i koja s godinama odležavanja samo napreduje.” rekao je Albert Benvenuti.

Nikola Benvenuti je rekao: “Teran je bujna sorta s razlogom, naime kasne je prirode i obično ga beremo zadnjeg. Što znači da su potencijalni rizici i gubici vrlo izgledni, bilo zbog vremenskih nepogoda ili zbog brojne gladne faune, pa se priroda pobrinula da količinom nadoknadi te gubitke. S druge strane mi imamo taj jedan poseban položaj naziva Santa Elisabetta, koji je zapravo samo sljeme naših vinograda okruženih šumom, koji zbog tipa tla i izrazite osunčanosti, prirodnim putem reducira prinose i koncentrira grožđe, čiji urod mi još dodatno smanjimo zelenom berbom i koji nam onda daje takvo savršeno grožđe da smo ga bili prisiljeni posebno vinificirati i od njega napraviti unikatno vino. Taj položaj čak i u godištima kad drugi vinogradi zbog kiša ili drugih nepogoda pate, nepogrešivo i redovno isporučuje zrelo i zdravo grožđe. Prirodnim putem koncentrira ekstrakt u bobici, ukroti i ublaži divlji karakter terana i u konačnici da slojevito vino savršenog balansa i istovremeno puno energije. Po meni ne postoji ništa autentičnije u Istri od motovunskog terana, a kad je sa Santa Elisabette,onda je taj teran sasvim blizu savršenstvu.”

Za Santa Elisabettu iz 2020. koja je upravo izašla na tržište rezervacije već nadmašuju

dostupne količine. Jedna od posljedica kontinuiteta visoke potražnje za ovim vinom je da je ono postalo meta pasioniranih kolekcionara i zaljubljenika u vino.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.