Vincekovo kod vinskih kraljica: kod kod obitelji Puhelek Purek u Svetom Ivanu Zelini

PUREK

Na Dan Svetoga Vinka 22. siječnja i kod obitelji Puhelek Purek u Svetom Ivanu Zelini bilo je živo i veselo.Prva rezidba bila je s brajde uz klet a onda je  kao i  posvuda po Prigorju počelo veselje uz tambure Hobi benda, kobasice i špek na štapu, šunku u kruhu, uz paprikaš od divljači jer Stjepan Purek je lovac te uz gibanicu i loparke.

Na izložbama vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini, OPG Puhelek Purek već petu godinu za redom osvaja nagradu „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocjenjeno vino autohtone sorte Kraljevina.Vinarija Puhelek Purek utemeljena je davnih dana u srcu Prigorja. Njeguje tradiciju uzgoja autohtonih sorata spajajući stoljetno iskustvo vinarenja s novim pristupima i idejama vinskih kraljica. Sestre Nataša i Ivana bile su vinske kraljice Zagrebačke županije. Na tri hektara vinograda posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja Kraljevini.Od te autohtone sorte Kraljevine nastaje i klasičnom metodom vrenja u boci exstra brut pjenušac Kraljica.To je prvi pjenušac proizveden od autohtone sorte Kraljevine. Bazno vino za proizvodnju pjenušca dobiveno je od grožđa s najboljih položaja. Kraljevina je vrlo pogodna za proizvodnju laganih i nježnih pjenušavih vina zbog malih alkohola i visokih kiselina.

Odrastanje u vinogradarskoj obitelji, te ljubav prema vinu, ali i vinogradu, potaklo je najprije stariju sestru Natašu, a onda i mlađu Ivanu da upišu Agronomski fakultet kojeg su završile, a  dr sci Ivana  sada radi u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo. Nataša je 2002. godine ponijela tituli prve hrvatske vinske kraljice. Osam godina nakon nje i Ivana je okrunjena pa obitelj Puhelek ima dvije vinske kraljice.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.