Od prošlogodišnje berbe očekuju se izvanredna vina

Od prošlogodišnje berbe očekuju se izvanredna vina

Hrvatska gospodarska komora i udruge Graševina Croatica, Vino Dalmacije i Hortus Croatiae još su jednom domaćini popularne vinske svečanosti En Primeur 2019. na kojoj je 65 vinara predstavilo graševinu, pošip, pušipel te druge sorte iz triju vinskih regija – Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

„Od prošlogodišnje berbe očekujemo zaista mnogo, prije svega kada govorimo o kvaliteti vina, ali nade polažemo i u izvoz jer ohrabruje činjenica da je u prvih deset mjeseci izvoz vina porastao za više od 22 posto u odnosu na lani, i to u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca; vina više cjenovne kategorije. Dokaz je to da nas sve više počinju cijeniti i izvan granica Lijepe Naše“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević na svečanom otvorenju te dodao kako vjeruje da će novi Zakon o vinu biti upravo novi poticaj u razvoju vinarstva, posebice u proizvodnji vrhunskih vina sa zemljopisnim podrijetlom. Pritom će ključnu ulogu u stvaranju i brandiranju vina upravo dobiti vinari i regionalne udruge proizvođača.

 

Predstavnici vinskih regija berbu 2018. godine ocijenili su kvalitetnom i plodonosnom, pa u skladu s tim, očekuju i vrhunska vina. „Što se tiče uroda, 2018. bila je nešto obilnija u odnosu na prethodnu. Imali smo berbu koja nam je osigurala zalihu vina, a kvaliteta je vrlo dobra te ima izvrsnih vina. Na En Primeuru prezentirat ćemo presjek godine, gdje će  sommelieri, vlasnici i voditelji restorana te distributeri dobiti uvid u to kako smo doživjeli ovu godinu i u kvalitetu vina, a vidjet će se i kakva su vina proizveli u trima različitim regijama. S obzirom na izvrsnu kvalitetu grožđa koju smo imali prilikom berbe, tržište može očekivati izvanredna vina“, rekao je predsjednik udruge Graševina Croatica Vlado Krauthaker.

Za Međimurce je 2018. bila  jedna od težih vinogradarskih godina koja je s vegetacijom krenula vrlo kasno. „Oborina je bilo dosta, ali pravilno raspoređenih, pa je berbu dočekalo kvalitetno i zdravo grožđe.  Zbog vlažnije godine i hladnijih noći, od druge polovice kolovoza te ne pretjerano rane berbe dobili smo opet rezultat koji gotovo svake godine daje Međimursko vinogorje. Vina su vrlo svježa, s laganijim do srednjim alkoholom i izražene voćnosti. Vina koja je 'lako razumjeti', u što će se posjetitelji moći uvjeriti tijekom kušanja“, kazao je David Štampar, predsjednik udruge Hortus Croatiae, u svom osvrtu na međimursku vinarsku sezonu.

Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije, berbu 2018. u Dalmaciji ocijenio je kao posebnu vinogradarsku godinu koju su definirale idealne padaline tijekom vegetacije i optimalne temperature koje su pogodovale dozrijevanju grožđa:  „Ovo je bila jedna od onih berbi koju odlikuju dobri prinosi i izvrsna kvaliteta grožđa. Kako je područje Dalmacije prema uvjetima uzgoja heterogeno, uz izvrstan rad vinogradara i umijeće naših enologa mogu se očekivati svježi i lagani pošipi i ostala bijela vina, ali i moćni pošipi. Na ovom kušanju mladih vina uvjerit će se i posjetitelji u posebnost ove berbe. Vjerujemo da će se o berbi 2018. govoriti sljedećih godina kao o izuzetnoj i koja se u vinarskim krugovima pamti s posebnim zadovoljstvom. Osobito bi Plavac mali trebao biti zapamćen po berbi 2018., za što ćemo ipak na potvrdu morati pričekati nekoliko godina.“

Ovogodišnji En Primeur potvrdio je snagu i kvalitetu hrvatskih vinogradara i vinara iz predstavljenih regija. Hrvatska vina postaju sve prepoznatljivija na europskom, pa i svjetskom tržištu, o čemu svjedoče brojne nagrade koje iz godine u godinu osvajaju hrvatski vinari sa svojim vinima. Dojmovi o berbi vinogradara iz Dalmacije, Međimurja te Slavonije i Podunavlja govore o tome kako Hrvatska obiluje bogatom vegetacijom i izvrsnim klimatskih uvjetima, što utječe na proizvodnju lepeze vinskih sorti koje zadovoljavaju i najistančanija nepca svjetskih kušača, stručnjaka i sommeliera. Notu tradicije, notu modernosti i notu berbe za pamćenje imali smo prilike doživjeti na manifestaciji En Primeur 2019.

Na vinskom događaju mladoga vina godine En Primeur 2019., iz Slavonije i udruge Graševina Croatica predstavili su se sljedeći vinari: Belje, Erdutski vinogradi, Iločki podrumi, PP Orahovica, Feravino, Krauthaker, Galić, Veleučilište Požega, Vina Jakob, Vina Kalazić, Podrumi Kolar, Vina Antunović, OPG Ivo Brzica, Vina Papak, Vino Buhač, Badel – Vinarija Daruvar, Misna vina, Vina Perak, Ceco, Vina Mihalj, Vina Markota, OPG Mitrović Antun i Vina Tandara. Međimursku regiju i Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae predstavile su sljedeće vinarije: Lovrec, Cmrečnjak, Preiner, Palašek, Dvanjščak-Kozol, Horvat, Novak, Tomšić, Štampar, Kocijan, Jakopić, Hažić, dok su Dalmaciju i Udruženje Vino Dalmacije zastupale vinarije Bastijan, Braća Plančić, Grgić Vina, Hvar Hills, Jako vino, Korta Katarina, OPG Ivica Milan, PZ Maslina i vino, Vina Skaramuča, Vina Sladić, Vina Terra Madre, Birin, Grabovac, Gracin, Krolo, Rizman i Vino Hvar Carić.

Uz vinare predstavili su se i Baranjski kulen, Vinarija Kopjar, Kutjevo, OPG Perić, Vinogradarstvo i vinarstvo Tepeš, OPG Soldo, AT Agrofort te vinarije Trs, Čobanković i Dragun. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.