Fešta vina u podrumu cara Dioklecijana

Fešta vina u podrumu cara Dioklecijana

Mnogo vinoljubaca spustilo se u  1700 godina stari podrum rimskog cara Dioklecijana u Splitu. Velika fešta najboljih vina i hrane  je 17. i 18. svibnja okupila vinare, ponajviše iz  Dalmacije ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Kušala su se najbolja i najnovija vina ali i sirevi, pršut, riba, maslinova ulja i čokolada.

Ponuđeni su vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine, lasina, imotska kujundžuša, vrgoračka zlatarica, trnjak i babić ali druga vina svjetskih sorti kao što su chardinnay, merlot, cabernet sauvignon i druge.

Slavonija  se  predstavila sa svojim vrhunskim graševinama, kušalo se traminac iz Iloka s obala Dunava a bilo je zastupljeno i Hrvatsko zagorje sa pjenušcima i vinima obitelji Vuglec iz Krapinskih toplica i sa predikatima Borisa Drenškog Bodrena koji je među rekorderima u Hrvatskoj po zlatnim medaljama Decanter s najvažnijeg ocjenjivanja vina u Londonu.  Sa Krka su stigle  žlahtine a iz Istre  malvazija i teran.

 Održane su i brojne radionice među kojima i  radionica  o vinima  "ženskih" loza Korčule. Ženske loze su one kojima treba oprašivač i u svijetu su rijetke a na Korčuli su to zlatarica blatska, cetinka i grk koji je u stvari grkinja. O korčulanskim vinima  govorili su dr. Goran Zdunić i predsjednik blatske udruge vinara Nikola Mirošević mlađi.

Agrometeorolog Marko Vučetić ispričao je  što se najnovije i važno otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno utjeću na urod u vinogradima a o toj temi govorila je i dr. Ana Mucalo, koja je doktorirala upravo na optimalnom vremenu berbe plavca malog.

Radionicu  je imao i  enolog mr. Josip Volarević koji već nekoliko godina istražuje koji je najbolji termin berbe plavca malog (iste godine ima po dvije različite berbe) i koliko plavac mali treba odležavati a rezultate istraživanja šalje u Francusku u Institut u Bordeaux-u na analizu.

Održana je i radionica"Renesansa šibenskih vina" a Badel 1862 je radionicom obilježio 15 godina Korlata, vinograda nadomak Benkovcu, gdje nastaju svjetski nagrađivana vina. Održane su i druge radionice a sve ih pripremila  Meri Šilović, novinarka višestruko nagrađena za tekstove o vinima.

I ove godine feštu od vina u podrumu cara Dioklecijana organizirala je Slobodna Dalmacija

Tekst: Tomislav Radić

Foto: Željko Suhadolnik

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.